Slučaj „Flojd“ u Italiji: Zahvat policije nad Kubancem

Svet 12. avg. 202011:41
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/BlitzTv

U Italjanskoj štampi nastavljena je i danas polemika o skandalu u koji je umešana policija, na osnovu video snimka koji pokazuje policajca iz Vićence dok na zemlji drži mladića zahvatom oko vrata, poput onog od koga je preminuo amerikanac Džordž Flojd, a koji je za jedan dan pregledan na desetine hiljada puta.

Mladića Denisa Romera, poreklom Kubanca koji legalno živi i radi u Italiji juče je, prema svedočenju njegovog prijatelja, policija iz čista mira, pokusala da legitimiše.

Budući da nije ništa uradio mladić je odbio, pokusao da se udalji, policajac ga je oborio na zemlju i kako je na svom instagam profilu objavio njegov prijatelj koji je napravio video snimak, “sa iskolačenim očima pčceo da krklja”.

Svedoci su slučaj označili kao “rasisticki”, ali je šef lokalne policije kvestor, Antonio Mesino, isključio takvu mogućnost i rekao da “niko od njegovih policajaca nije rasista”. U verziji policije mladić je ismevao policiju dok je intervenisala da razdvoji drugu grupu mladih koji su se tukli.

Kubanac će danas biti ekspresno izveden pred sud pod optužbom da je odbio da pokaže dokumente, istovremeno pred lokalnom stanicom policije zakazane su demonstracije građana.

U komentarima većinom niko ne osporava činjenicu da je mladić odbio da se legitimiše, ali se polemika vodi, a tonovi usijavaju, zbog činjenice da je iz grupe izdvojen jedan drugacije boje koze i pre svega činjenica da je policajac upotrebio zahvat, stezanje vrata, koji je u policijskoj praksi Italije, zabranjen.

Komentari

Vaš komentar