Slučaj ambasadora Božovića završen za Vladu Crne Gore

Svet 30. mar. 202122:54
Podeli:
Đorđe Radulović ministar, crna gora. Djordje radulovic
Đorđe Radulović Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović rekao je danas da je slučaj ambasadora Vladimira Božovića za vladu završen i da očekuju da Srbija imenuje novog ambasadora u Crnoj Gori. Ako Srbija, ipak, odluči da ponovo pošalje Božovića u Podgoricu, to će biti presedan, ali će vlada prihvatiti tu odluku, dodao je Radulović.

Radulović je danas u Skupštini Crne Gore odgovarao na poslanička pitanja, među kojima je bilo i ono o Božoviću. Pitanje je postavio poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Ministar je odgovorio da je već puno rečeno na ovu temu i da se na nju više ne treba vraćati.

„Ova Vlada ne želi da gleda u prošlost, već četiri meseca se vraćamo na jednu te istu temu. To je za nas, za ovu vladu, ukoliko želimo da poštujemo konvencije i zakone, završen slučaj“, rekao je Radulović.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je istakao da je siguran da Srbija ima još dobrih diplomata koje može da pošalje u Podgoricu i  da očekuje imenovanje  novog ambasadora uskoro.

“Ukoliko je izbor Srbije, a to je naravno njeno suvereno pravo, da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao vlada, to prihvatamo, cenimo, i onda u tom slučaju mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana“, naveo je Radulović.

Ovo bi bio presedan u diplomatskoj praksi, pošto je Božović prethodno proglašen za „personu non grata“ u Crnoj Gori i naloženo mu je hitno napuštanje te zemlje.  Radulović kaže da je ovo odgovornost prethodne vlade i da ova trenutna ne može da odgovara za taj postupak.

„Stoga smatram, ja lično i vlada, da bi u duhu bliskosti, prijateljstva, zajedničke prošlosti i evropske budućnosti trebalo zajedno da radimo da nađemo rešenje koje bi, bez ikakvih hipoteka prošlosti, političkih ili personalnih, omogućilo da nastavimo i unapređujemo saradnju između dve zemlje“, kazao je ministar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar