Slučaj „Leposavić“: Ministar smenjen, rezolucija izglasana

Svet 17. jun. 202122:28 > 22:40
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR, Arhiva

Crnogorska Skupština danas je zvanično smenila ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i usvojila Rezoluciju o Srebrenici, čime se završila višemesečna saga, koja je iza sebe ostavila novu krizu parlamentarne većine.

Na današnjoj sednici glasalo je ukupno 80 poslanika – 43 za razrešenje ministra, 27 je bilo protiv, a 10 uzdržanih. Protiv smene Vladimira Leposavića, kako je ranije najavljeno, bili su poslanici Demokratskog fronta. Predsednik Skupštine Aleksa Bečić i njegove Demokrate ostale su uzdržane, dok je Demokratska partija socijalista glasala za smenu ministra.

Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici, za je glasalo 55 poslanika, 19 protiv i sedam je bilo uzdržano. DPS je trenutno u bojkotu parlamenta, te su se poslanici na današnjoj sednici pojavili samo zbog ove tačke dnevnog reda.

Rezolucija podrazumeva  da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid, da ga najoštrije osuđuje, te da se zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjenje genocida.

Foto: Printscreen/Skupština Crne Gore

Vladimir Leposavić pre dva meseca odgovarao je na pitanja poslanika u Skupštini, kada je poslanik DPS-a Andrija Nikolić od njega zatražio stav o genocidu u Srebrenici. Leposavić je tom prilikom kazao da niko od njega ne može da traži da prizna genocid, jer ga nije počinio, ali istakao je da uvažava sve odluke međunarodnih sudova o Srebrenici.

„Imajući u vidu način na koji ste formulisali pitanje, želim da vam predočim da nije na ministru pravde, niti bilo kom drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju da prizna ili poriče postojanje ratnog dela. Iskreno se nadam da nemate nameru da pitanjima kao što je ovo produžavate eho krvavih bratoubilačkih sukoba iz kojih ovo društvo još nije do kraja izašlo“.

Zločin genocida u Srebrenici, kako je tada rekao Leposavić, inače advokat po struci, od ostalih zločina razlikuje „genocidna namera“.

„To je namera da se uništi litav jedan narod. Pitanje koje ste postavili meni je ono o tome da li su ratni zločinci u Srebrenici 1995. imali genocidnu nameru ili nisu. Ja to ne znam“, poručio je ministar poslaniku Nikoliću.

Zadatak ministra pravde je da veruje sudovima iz Haga, koji su izglasali za ovakvu pravnu kvalifikacij. Ipak, pomenuti sud je svoj legitimitet izgubio kada je utvrđeno da su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu i Metohiji uništeni, ocenio je Leposavić.

„Siguran sam da nijedan istaknuti pripadnik sprskog naroda ne negira da je u Srebrenici učinjen stravičan zločin, čije žrtve trebaju stalni pomen i pijetet, kao što i učinioci trebaju zasluženu kaznu“, kazao je donedavni ministar pravde.

Njegove izjave naišle su na osudu javnosti i mnogih zvaničnika u Crnoj Gori, pa i samog premijera Krivokapića. Opozicija, prevashodno Bošnjačka stranka i SDP, zatražila je hitnu smenu ministra „zbog negiranja genocida u Srebrenici“.

Nakon nekoliko dana Zdravko Krivokapić se obratio javnosti i saopštio da je od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava tražio da podnese ostavku, ali pošto on odbija da to učini, postupak njegove smene biće pokrenut pred parlamentom.

Ovo je izazvalo oštre reakcije jednog dela javnosti, što je dovelo do protesta ispred Vlade i Skupštine, gde su građani poručili:

„Ako padne Vlado, pašće i Vlada“.

Leposavić je ostao pri svom stavu i najavio da ostavku neće podneti, jer smatra da ništa loše nije učinio. Čak je, kako tvrdi, nakon sednice Skupštine dobio pohvalu od premijera, ali i Alekse Bečića, na spretnom odgovoru na „škakljivo“ pitanje. Ponovo je došlo do krize vlasti u Crnoj Gori, koja odgovara samo sadašnjoj opoziciji, a nekadašnjoj vlasti – Demokratskoj partiji socijalista i njenom lideru Milu Đukanoviću.

Đukanović, jedini direktni učesnik u zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji, osudio je izjave ministra Leposavića i ocenio ih kao nedopustive za jednog državnika. Njegova partija odmah je najavila da će glasati za smenu Leposavića, dok su Demorkate ostale pri stavu da neće smenjivati ministra sa bivšim režimom. Danas je taj stav donekle ispoštovan, jer su poslanici Demokrata bili uzdržani na glasanju.

Reč je održao Demokratski front, glasavši protiv smene, a poslanik Slaven Radunović najavio je da DF počinje sa bojkotom parlamenta, kao i opozicioni DPS. Premijer Kirvokapić je prethodnog dana izazvao gnev nakon rasprave o smeni ministra, te su DF, ali i Miodrag Lekić, poslanik Demokrata, poručili da premijer više nema njihovu podršku.

Saga je danas zvanično okončana – ministar sa spornim izjava je smenjen, Rezolucija koja poštuje žrtve usvojena, a sukob između vladajućih partija u Crnoj Gori, čini se, ostaje.

Vladimir Leposavić je odgovornima za događaje i zločine devedestih poručio da se nikada na vlast neće vratiti, jer – igra je završena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar