Slovenija uklanja Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja

Svet 24. jun. 202014:50 > 15:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

Slovenija od sutra uklanja Crnu Goru sa liste Kovid19 bezbednih zemalja. U Sloveniji je danas zabeleženo sedam novih slučajeva korona virusa od 1.222 testiranih, saopštila je danas slovenačka vlada.

Vlada Slovenije ukloniće Crnu Goru i Luksemburg sa „zelene liste“ Kovid-19 bezbednih zemalja, iz kojih je moguće ući u Sloveniju bez primene restriktivnih mera.

Istovremeno, vlada će dodati Albaniju i Portugaliju na „crvenu listu“ zemalja iz kojih ulazak u Sloveniju podrazumeva obavezan dvonedeljni karantin, uz neke izuzetke.

Nove restriktivne mere za sve četiri države primenjivaće se od sutra, rekao je portparpol vlade Jelko Kacin novinarima nakon sednice vlade, koja je održana pošto je Slovenija zabeležila porast u broju slučajeva korona virusa uvezenih iz inostranstva, mahom iz zemalja bivše Jugoslavije, navodi STA.

Kako ističe slovenačka agencija, broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u Albaniji i Crnoj Gori u proteklih 14 dana premašio je 10.

Kada je reč o „crvenoj listi“, na koju će biti stavljene Albanija i Portugalija, ona se odnosi na zemlje koje su registrovale više od 40 slučajeva dnevno na 100.000 stanovnika u protekle dve nedelje.

U Sloveniji je zabeleženo sedam novih slučajeva korona virusa od 1.222 testiranih, saopštila je danas slovenačka vlada.

Nakon što je 13 pozitivnih slučajeva zabeleženo u ponedeljak, što je rekordan broj posle 24. aprila, broj zaraženih je u skladu sa brojem novozaraženih poslednjih sedmica, preneo je STA.

Prethodnog dana nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da ukupan broj preminulih i dalje iznosi 111.

Ukupan broj zaraženih od korona virusa je 1.541, a testirano je 95.387 osoba.

Komentari

Vaš komentar