Slovenija traži negativan test za putnike iz crvene zone

Svet 09. apr. 202122:54
Podeli:
Slovenija granica, Slovenačka granica,
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

Nakon što je Ustavni sud Slovenije privremeno suspendovao primenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s "crvene", rizične epidemiološke liste, pa ta restrikcija više nije na snazi, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja moraju na granici da pokažu negativan PCR test na koronavirus.

POGLEDAJTE JOŠ:

Epidemiološkinja Mateja Logar iz vladinog savetodavnog tima je rekla da je stručni tim predlagao karantin za takve osobe pri ulasku u Sloveniju, ali vlada se odlučila za negativan PCR test, prenose mediji.

Biće priznati samo testovi koji su urađeni u nekoj od članica Evropske unije.

U Sloveniji se u nedelju završava 11-dnevno zatvaranje čime je veći deo društvenih i privrednih aktivnosti bio obustavljen.

Prema oceni ministra zdravlja Janeza Poklukara, mere su donele dobre rezultate pa će sledeće nedelje ponovo biti otvorene škole, biće dozvoljene pojedine sportske i rekreativne aktivnosti, a biće otvorene i automehaničarske radnje i frizerski saloni.

Milan Krek, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), rekao je na konferenciji za novinare da je prosečan broj novih  infekcija dnevno 932, ali zaključavanje je bilo uspešno i smanjilo je širenje virusa, iako se broj novih infekcija neće smanjiti u narednih nekoliko nedelja.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar