Slovenija: Svi osim hroničnih bolesnika mogu AstraZeneku

Svet 12. apr. 202120:48
Podeli:
Astrazeneka vakcina
Astrazeneka vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Slovenija ukida ograničenja za vakcinu protiv kovid-19 AstraZeneke, pa će se njom ubuduće imunizovati svi, bez obzira na uzrast i pol, osim ako se radi o posebno osetljivim grupama hroničnih bolesnika.

Kako je prenela Slovenačka televizija, vlada je ovu odluku donela na predlog medicinskog savetodavnog tela koje se vodilo miššljenjem Evropske agencije za lekove (EMA), koja je prošle nedelje nakon analize ponovno utvrdila da je ta vakcina sigurna i efikasna i da njene koristi daleko nadmaššuju moguće rizike pa se primena možže nastaviti uprkos retkoj pojavi krvnih ugruššaka.

Pojedine članice EU i nakon takvog stava evropskog regulatora zadržale su ili uvele određena ograničenja za grupe u populaciji koje će se vakcinisati, dok je Slovenija zadnjih nedelja vakcinu britansko-švedske kompanije koristila za imunizaciju populacije u uzrastu od 60 do 65 godina.

Ubuduće vakcinu AstraZeneke u Sloveniji mogu da koriste sve grupe osim rizičnih hroničnih bolesnika, a oni koji odbiju imunizaciju sa njom kad na njih dođe red moraće duže da čekaju, odnosno staju na kraj reda, javljaju slovenački mediji, prenosi Index.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar