Slovenija: Posle AstraZeneke, 26 učitelja razvilo nuspojave

Svet 12. mar. 202111:08
Podeli:
kalendar vakcinacije
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

U osnovnoj školi "Mihe Pintarja Toleda" u Velenju, u Sloveniji, veliki broj vakcinisanih učitelja osetio je teže posledice zbog čega je danas otkazana nastava.

Pročitajte još:

Zbog bolovanja 26 učitelja danas je otkazana nastava u školi jer nemaju dovoljno osoblja za izvođenje nastave. Učitelji su vakcinisani AstraZenekinom vakcinom.

„Jedan od učitelja je rekao da mu je reakcija već splasnula i da bi mogao doći na posao danas, ali ostali se i dalje osećaju loše“, rekao je jutros direktor škole Sebastjan Kukovec i dodao da su učitelji uglavnom prijavili visoku temperaturu (39 stepeni), vrtoglavicu i glavobolju.

Direktor je, međutim, naveo da će većina zaposlenih u školi nastaviti da se vakciniše.

Drugi slučaj

Kako saznaje slovenački sajt 24ur, u utorak su AstraZenekom vakcinisani i zaposleni u Osnovnoj školi „Notranjski odred“ u Cerknici. I tamo je navodno nekoliko učitelja imalo reakciju nakon vakcinacije pa u sredu i četvrtak nisu dolazili na posao.

Sindikat zaposlenih u vaspitanju i obrazovanju pozvao je zvaničnike da se „javno i nedvosmisleno“ izjasne o bezbednosti vakcine, nakon što su Danska, Norveška, Italija i Island u četvrtak „iz opreza“ obustavili upotrebu AstraZeneke zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi.

Slovenija nastavlja s primenom AstraZeneke

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je televiziji POP-TV da razume sumnju učitelja i nastavnika, ali da treba imati poverenja u medicinsku struku. „Nema nikakvog razloga da se kampanja vakcinacije zaustavi“, rekao je Poklukar i dodao da da serija vakcina AstraZeneke koja je u Austriji bila sumnjiva zbog neželjenih posledica nije primenjivana u Sloveniji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar