Slovenija: Ponovo rekordan broj novozaraženih, bolnicama nedostaje osoblje

Svet 27. jan. 202220:26
Podeli:
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Slovenija nastavlja da beleži rekordan broj novih infekcija koronavirusom, sa 14.206 novih slučajeva potvrđenih u poslednja 24 sata. Peti talas epidemije izazvan omikron virusom ozbiljno ugrožava zdravstveni sistem jer je 20 odsto medicinskog osoblja zaraženo i u izolaciji je kod kuće.

„U nekim bolnicama 20 odsto zaposlenih je već na bolovanju, a omikron izaziva slične probleme u laboratorijama i drugim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Robert Karota, državni sekretar u ministarstvu zdravlja, zadužen za koordinaciju između bolnica i preraspoređivanje .

Prema njegovim rečima, omikron je sredinom januara postao dominantan u Sloveniji i sve se više širi i tek sada „pokazuje zube“. Iako izaziva blaže simptome opasan je za održavanje bolničkog sistema kao i delta, zbog velike rasprostranjenosti u populaciji.

Kako je u četvrtak saopštio Nacionalni institut za javno zdravlje, u poslednja 24 sata u zemlji je potvrđeno 14.206 novih infekcija uz 19.707 PCR testova, a 72,1 odsto je bilo pozitivno.

Broj novootkrivenih infekcija manji je nego prethodnog dana kada ih je bilo rekordnih 17,5 hiljada, ali je trend i dalje veoma zabrinjavajući jer je pre više od nedelju dana bilo 3912 novoinficiranih.

Sa 12 smrtnih slučajeva u 24 sata, ukupan broj umrlih među zaraženima od izbijanja pandemije porastao je na 5.825.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar