Slovenija počela da koristi novi lek za lečenje Kovid-19

Svet 24. avg. 202121:12
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenija je počela da koristi tretman lečenja monoklonskim antitelima na nekim pacijentima zaraženim Kovidom-19, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Samo 41 odsto slovenačkih građana je kompletno vakcinisano, a 46 odsto je primilo prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Slovenija je primila 1.000 doza eksperimentalnog leka kog je razvila američka biotehnološka kompanija Regeneron, kao deo ugovora sa Evropskom unijom, piše STA.

Lek ima trenutnu dozvolu Agencije za lekove Slovenije i daje se pacijentima sa teškim simptomima u ranom stadijumu korona virusa.

Početkom jula Slovenija je izrazila interes za nabavku 1.000 doza leka sa monoklonskim antitelima, Sotromivaba, kog proizvodi britanska farmaceutska kompanija GSK.

Zvaničnici ministarstva Slovenije danas su razgovarali sa predstavnicima kompanije Fajzer o upotrebi njihovog tretmana monoklonskim antitelima koji razvijaju.

Podsetimo, Slovenija je ukinula besplatno masovno testiranje na koronavirus, i samo će zaposleni u sektorima u kojima je testiranje obavezno za nevakcinisane i dalje imati pristup besplatnim brzim antigenskim testovima.

Smanjenje besplatnih brzih testova u opticaju deo je pokušaja vlade u Ljubljani da ubedi ljude da se vakcinišu.

Samo 41 odsto slovenačkih građana je kompletno vakcinisano, a 46 odsto je primilo prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar