Slovenija otvorena za Sputnjik V, čeka se odobrenje EMA-e

Svet 16. apr. 202118:52
Podeli:
Foto: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

Slovenija je uvrstila i rusku vakcinu Sputnik V kao kandidata za kampanju vakcinacije protiv covida-19 i čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), rekla je u petak članica naučnog saveta vlade infektologinja Bojana Beović. Slovenija je odlučna u nameri da do sredine leta imunizuju više od polovine svoje populacije.

„Savetodavna grupa za vakcinaciju nedavno je preporučila da se nabave sve one vakcine koja razmatra EMA i nalaze se u postupku dobijanja odobrenja. To smo učinili zato da vakcine, u trenutku kada bude odobreno, možemo odmah da koristimo ne gubeći vreme“, kazala je Beović u razgovoru za Slovenačku televiziju.

Po njenim rečima Slovenija je zato uvrstila i Sputnik V na popis vakcina kandidata koje bi se mogle koristiti i u Sloveniji ako dobiju odobrenje EMA-e.

Prema poslednjim ažuriranim podacima ministarstva zdravlja Slovenija je do danas vakcinisala 360.450 osoba protiv covida-19, što je ukupno 17,2 posto populacije, a sa dve doze je već vakcinisano 136.582 ljudi, najviše AstraZenekinom i Fajzer vakcinom.

Pristigle su doze vakcine Džonson i Džonson, ali se ne koriste i nalaze se u „karantinu“, čekajući novu odluku EMA-e, nakon što je američki regulator odredio privremeno zaustavljanje njene primene u SAD-u.

Vakcinacija AstraZenekom u Sloveniji se nastavlja.

Slovenija je odlučna u nameri da do sredine leta imunizuju više od polovine svoje populacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar