Slovenija optužuje: Hrvatska dostavila dokument o podeli BiH

Svet 14. apr. 202119:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar negirao je tvrdnje o navodnom non-pejperu koji je, prema nekim medijima u Sloveniji i BiH, Evropskoj komisiji dostavio premijer Janez Janša, a koji predlaže razbijanje te države. Logar je naveo da se spekulacije medija o dokumentu u vezi sa BiH mogu odnositi na onaj koji je Briselu predala Hrvatska.

POGLEDAJTE JOŠ:

O tom dokumentu se kao nezvaničnom raspravljalo u Briselu prošlog meseca, a raspravi su se pridružile Slovenija, Grčka, Mađarska i Bugarska.

Logar je komentarisao i to što je u BiH medijima procurela informacija da je predsednik Slovenije Borut Pahor tokom posete BiH u martu pitao da li je moguće mirno razdruživanje Bosne i Hercegovine. On je rekao da je to „diplomatski kiks“.

„Krajnje je neobično da je najviša komunikacija predstavnika dveju država objavila u medijima“, kazao je i upozorio:

„Ako neko kaže informaciju koja je izrečena u zatvorenom krugu između predstavnika dveju država, time se krši diplomatski kodeks“.

Istakao je da Slovenija ni pod Janšinom vladom nije menjala strategiju u spoljnoj politici i prema regionu Zapadnog Balkana, koja će i pod njenim predsedavanjem Savetu EU ostati visoko na listi prioriteta, kao i da Slovenija podržava evropeizaciju cele regije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar