Slovenija ne odustaje od vakcinacije AstraZenekom

Svet 12. mar. 202119:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Savetodavna grupa za vakcinaciju protiv kovid-19 Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Slovenije, saopštila je da za sada nema razloga za obustavu vakcinacije bilo kojom od vakcina, nakon što je utvrđeno da ne izazivaju nastanak trombova. U Sloveniji do sada nisu zabeležene komplikacije zbog krvnih ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenekom, koja je do 7. marta korišćena više od 23.700 puta.

Nekoliko država članica EU iz predostrožnosti je suspendovalo primenu vakcine AstraZeneke, nakon što su neke vakcinisane osobe imale komplikacije u vidu trombova.

Savetodavna grupa NIJZ, koju vodi specijalista za zarazne bolesti Bojana Beović, primetila je da je učestalost komplikacija usled krvnih ugrušaka u velikoj meri zavisila od starosti, a poznato je da se takve komplikacije često javljaju i kod osoba koje se bore sa kovidom-19.

U Sloveniji do sada nisu zabeležene komplikacije zbog krvnih ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenekom, koja je do 7. marta korišćena više od 23.700 puta u Sloveniji.

Ukupno su zabeležena četiri slučaja nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom koja je do tog datuma korišćena skoro 174.500 puta.

Saopštenje dolazi nakon što je danas zatvorena osnovna škola u Velenju, koja nije bila u stanju da obezbedi dovoljno nastavnika za nastavni proces, jer je 26 nastavnika otišlo na bolovanje zbog snažne reakcije na vakcinu koju su juče primili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar