Slovenija: Maturanti pozvani da se vakcinišu pre ispita

Svet 16. apr. 202113:17
Podeli:
Foto: Shutterstock

Učenici završnih razreda srednjih škola u Sloveniji imaju mogućnost da se kao prioritena grupa vakcinišu protiv kovid-19 već od sledećeg petka uoči maturskih ispita koji treba da počnu u maju.

PROČITAJTE JOŠ:

STA prenosi da je dopunjena strategija imunizacije , koju je zvaničnica Ministarstva zdravlja Vesna Kerstin Petrič predstavila na konferenciji za štampu danas, svrstala maturante i osoblje škola uključeno u polaganje završnih testova koji još nisu vakcinisani među prioritetne grupe, zajedno sa starijima od 60 godina i hroničnim bolesnicima.

Kerstin Petrič je saopštila da su i roditelji posebno osetljive i hronično bolesne dece navedeni među prioritetnim grupama u poslednjoj izmeni slovenačke strategije vakcinacije, prenosi Tanjug.

„Želimo da se učenici na što opušteniji način pripreme za ispit zrelosti i da ga polažu u bezbednom okruženju“, rekla je slovenačka zvaničnica.

Uz napomenu da je vakcinacija dobrovoljna, učenici koji žele da se imunizuju su pozvani da se prijave danas ili do ponedeljka , a oni od 18 godina i stariji dobiće vakcinu AstraZeneka, dok je za maloletne predviđena vakcina Fajzer-Biontek.

Bojana Beović, šef nacionalnog savetodavnog odbora za imunizaciju, saopštila je da ovo telo nije upoznato sa idejom vlade da vakciniše maturante i da je to bila politička odluka.

Oko 17.000 učenika završne godine srednjih škola treba da polaže maturske ispite, koji bi trebalo da počnu 4. maja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar