Korona kosi: Širi li se Slovenijom novi, lokalni soj virusa

Svet 04. feb. 202110:39
Podeli:
Foto:REUTERS/Borut Zivulovic

Širi li se Slovenijom novi soj koronavirusa, takozvani slovenački soj? To je najnovija teorija u pokušaju pronalaženja odgovora na slovenačku enigmu strogih mera bez rezultata.

Pročitajte još:

Glavni slovenački epidemiolog dr. Bojana Beović u to ne veruje, ali nije ni sklona da tu tezu tek tako odbaci.

„Kada pokušate sve, a rezultata nema, naučni um je sklon širem razmišljanju. Tako se, između ostalog, spomenuo i možda novi, slovenački soj. To nisu činjenice, nego teoretska razmišljanja, jedna od ideja. Naša je krivulja prema gore, paralelna situaciji u Velikoj Britaniji, pa odatle ideja o novoj varijanti virusa. Virus mutira i lokalne su varijante moguće, ali ovo je samo jedna u nizu ideja“,  rekla je za Jutarnji dr. Beović.

Ona je odbacila tezu da se Slovenijom proširio britanski soj virusa te najavila sekvenciranje šireg obima, kojim će pokušati da se otkrije da li je za slovenačke muke kriva mutacija virusa.

Dr. Beović je danas, kao i pre, sklonija tezi da Slovenci imaju problem jer „nema saradnje u narodu“.

„I to može biti sasvim dovoljan razlog za ovo što nam se događa“, rekla je ona.

Situacija u Sloveniji vrlo sporo ide na bolje, ali Beović veruje da je razlog to što su mnogi ljudi već preboleli kovid-19, a manji deo zasluga ide i vakcinaciji.

Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Izvorni soj

U utorak je Slovenija – koja ima upola manje stanovnika od Hrvatske i koja od oktobra sprovodi najrigoroznije jere, uključujući i policijski čas – imala 1650 novoobolelih. Hrvatska ih je isti dan imala 387.

Zbog loše situacije Slovenci ne mogu, kažu iz kancelarije premijera Janeza Janše, da očekuju popuštanje epidemioloških mera.

U Hrvatskoj još nije otkrivena nijedna od novih varijanti koronavirusa koje se brže šire, potvrdi je prof. Kristian Vlahoviček, molekularni biolog sa Prirodono-matematičkog fakulteta u Zagrebu. No, nakon sastanka koji je u utorak održan u Infektivnoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, hrvatski stručnjaci sada kreću u novu, agilniju fazu potrage za tzv. britanskom i južnoafričkim varijantom koje se 50 do 70 posto brže šire od izvornog soja koronavirusa iz Vuhana, a čini se i da uzrokuju veću smrtnost.

„Sastanak je bio konstruktivan i razmotrili smo kapacitete kojima raspolažemo. Sada ćemo ići u nabavku PCR testova koji omogućavaju ciljanu detekciju britanske i južnoafričke varijante koronavirusa. Takođe, razgovarali smo o nabavci hemikalija koje su potrebne za sekvenciranje celokupnog genoma virusa. Na početku je bila preporuka da se potpuno sekvencira deset posto uzoraka što bi bilo moguće u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, ali ne i ako se broj zaraženih značajno poveća.

Iz sveta i regiona čitajte:

Nema dokaza

Dobra vest je da nam je Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) ponudio sekvenciranje oko 200 virusnih genoma nedeljno, i to besplatno, naglasio je Vlahoviček koji je i šef projekta „Varijabilnost sojeva koronavirusa SARS-CoV-2 i genetička podloga domaćina kao biomarkeri za otkrivanje faktora rizika tokom pandemije kovida-19”.

Kratko je komentarisao neke spekulacije da se veliki broj zaraženih u Sloveniji, koja već mesecima ima mnogo strožije mere od Hrvatske, može objasniti pojavom nove tzv. slovenačke varijante koronavirusa.

„Potrebno je mnogo više istraživanja kako bismo mogli da zaključimo da je reč o nekoj varijanti koja se proširila u puno većem obimu“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar