Slovenija izdaje rešenja o karantinu na svim prelazima

Svet 17. jul. 202019:38 > 20:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

Slovenija će od ponedeljka izdavati rešenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz "crvenih" zona na svim graničnim prelazima s Hrvatskom, potvrdio je u petak ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs. Odredbe će uručivati granična policija, nakon što ih izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati 5 do 7 minuta.

Reč je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s „crvene liste“, visokorizičnim zbog epidemije covida-19, poput Srbije, BiH, Severne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a putuju preko Hrvatske.

Njima su se dosad odredbe o obaveznom karantinu izdavale samo na 4 prelaza.

Odredbe o karantinu uručivaće granična policija, nakon što ih automatski, u elektronskom obliku, izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati 5 do 7 minuta, objasnio je Hojs.

Dodao je kako se u vreme velikog saobraćaja u dane vikenda na prelazima mogu očekivati i duža čekanja, osobito na glavnim prelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. žutoj listi manje sigurnih država, što znači da slovenačke turiste koji borave na letovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karantinh, ali policija ima pravo da ih pita gde su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo prolazili te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentovati.

Poslednja tri dana Slovenija beleži 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a portparol vlade Jelko Kacin rekao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar