Slovenci o eksploziji u fabrici: Telo mi je vibriralo, pištalo mi je u ušima

Svet 12. maj. 202212:19 > 14:32
Podeli:

Požar koji je izazvala jaka eksplozija koja se jutros dogodila u hemijskoj fabrici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji ugašen je tokom prepodneva. Uplašeni meštani kažu da su u prvom trenutku pomislili da je eksplozija bila bombaški napad, a Univerzitetski medicinski centar Ljubljana aktivirao je plan za masovnu katastrofu.

„Mislili smo da je zemljotres“

Eksplozija je bila toliko jaka da su, osim zgrade u kompleksu zgrade koja je teško oštećena, popucala brojna stakla na zgradama u okolini. I na obližnjem Domu zdravlja i Domu za starije su razbijeni prozori, prenosi Metropolitan.si.

„Kod nas je vanredno stanje. Jaka eksplozija je potresla celo Kočevje“, rekla je za slovenački N1 jedna meštanka.

Foto: Facebook/Utrip Vaše Občine

Direktorka lokalne biblioteke kazala je da nikada nije osetila nešto tako snažno. Isprva su mislili da je zemljotres, prenosi Index.hr.

"Celo telo mi je vibriralo, pištalo mi je u ušima. Neki radnici su se toliko uplašili da su počele da im teku suze", rekla je.

Panika među decom u školi

Nakon eksplozije u tri kočevske osnovne škole zatvoreni su svi prozori, isključena je ventilacija, a svi đaci su ostali u zatvorenim prostorima.

PROČITAJTE JOŠ:

"Prozori su se jako tresli. Prozori koji su bili otvoreni nekoliko puta su se otvarali i zatvarali. Među decom je nastala panika. Videli smo puno dima i jaku vatru", rekla je direktorka škole "Ljubo Šercer" Barbara Poje, koja dodaje kako sada pokušavaju da smire decu raznim aktivnostima i nastave sa nastavom.

Najmanje 20 povređenih

Podsećamo, eksplozija se dogodila danas u hemijskoj fabrici Melamin u centru Kočevja u Sloveniji.

Prema poslednjim podacima Uprave za zaštitu i spasavanje, više od 20 osoba je povređeno, jedna osoba dobila je teške opekotine, a nekoliko ih se vodi kao nestale.

Gusti dim nadvio se nad mestom, a policija je pozivala okolne stanovnike da zatvore prozore i ne izlaze napolje.

"Ne prilazite mestu eksplozije i zatvorite prozore. Preporučujemo da ljudi zatvore prozore i vrata i ne ostaju napolju unutar 500 metara od mesta eksplozije. Došlo je do curenja opasnih materija, ali neće izaći van kruga fabrike", poručili su iz Službe za spašavanje.

Foto: Facebook/Utrip Vaše Občine

Zvaničan uzrok eksplozije nije poznat, ali prema nezvaničnim saznanjima Radio Slovenije, eksplodirao je bojler.

Foto: TANJUG/ FOTO STA

Inače, fabrika Melamin je jedno od postrojenja sa većim rizikom za životnu sredinu. Kompanija, koja je jedan od najvećih poslodavaca u regionu, uglavnom se bavi proizvodnjom smola za boje i lakove i drvnom, građevinskom i tekstilnom industrijom.

BONUS VIDEO: Eksplozija u hotelu Saratoga na Kubi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar