Slovenački vojnik na Kosovu zarazio 10 kolega

Svet 18. dec. 202021:20 > 21:25
Podeli:
Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedanaest pripadnika Slovenačke vojske iz 41. kontingenta SVKON, koji se nalaze u misiji KFOR-a na Kosovu, zaraženo je koronavirusom, dok se njih čak 36 nalazi u izolaciji, javila je danas slovenačka televizija i saopštia da se radi o pripadnicima novog kontingenta u NATO misiji, koji su svoju dužnost preuzeli pre 10 dana. Na svetlo dana isplivala je i informacija, da je vojnik koji je upućen u misiju imao koronu, koja mu je, da stvar bude gora, čak dva puta potvrđena pre odlaska u misiju.

Vojnik je, inače, pre samog polaska bio pozitivan, ali je prošao kroz dva kruga tesitiranja, koja su i dalje potvrđivala da ima koronu, ali je on ipak poslat u misiju, jer je smatrano da više nije zarazan, jer je od zaraze prošlo dovoljno vremena.

Slovenačka vojska tvrdi da su u pitanju nesrećne okolnosti. Zamenik komandanta 72. brigade Boštjan Baš je rekao da vojnici moraju pre polaska u misiju da odu u 14 – todnevnu samoizolaciju, što je bilo i u konkretnom slučaju sa obolelim vojnikom.

Inače, kako javlja slovenačka televizija, vojnici su pred početak samoizolacije 25. novembra imali lekarski pregled, uključujući i zaraženog pripadnika, koji je bio pre samog pregleda u kontaktu sa zaraženom osobom i nije imao ozbiljne simptome. On je posle 14 dana ponovo obavio novi test na koronavirus koji je bio pozitivan, kao i na brzi test koji je obavio pred sam polazak na Kosovo. Pošto je oboleo 25. novembra lekari su smatrali da je prošla 14 – dnevna inkubacija i da je on preležao koronu.

Lekari u misiji KFOR ponovo su obavili testiranje i tog vojnika smestili odmah u samoizolaciju, a kad su videli njegovu lekarsku dokumentaciju odmah su reagovali. Kasnije se saznalo i da se jedna lekarka usprotivila da vojnik zaražen bude poslat u misiju i da je u pitanju bila samovolja pojedinaca u lancu komandovanja.

Zasad u vojsci smatraju da protiv pojedniaca neće biti nikakvih sankcija, ali i da pojednici koji su bili članovi operativne grupe koja je planirala odlazak nisu više članovi te grupe, ali da se ta grupa redovno menja, i da to nema veze sa trenutnim slučajem.

Komentari

Vaš komentar