Slovenački doktor iz Berlina otkrio čime je otrovan Navaljni

Svet 23. avg. 202015:5952 komentara
Podeli:
Andrej Trampuz
Andrej Trampuž Foto:Screenshot/Youtube/Hospital Partnerships

Na osnovu simptoma koje je imao Aleksej Navaljni možemo reći da se najverovatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je pre otprilike dve godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski opozicionar koji se zbog sličnog trovanja lečio u bolnici "Charite" u Berlinu, rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr sc. Andrej Trampuž, slovenački lekar, specijalista infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je juče ujutru primljen na lečenje ruski opozicionar Navaljni.

Poseban medicinski avion koji je pre tri dana odleteo u Omsk kako bi Navaljnog prevezao u Nemačku na lečenje sleteo je juče ujutru na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u „Charite“.

Foto:AP Photo/Markus Schreiber

 

Još je u komi

„Smešten je na intenzivnom odeljenju naše bolnice, još uvek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji nemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija. Od Navaljnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i da li je naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli da utvrdimo da li je neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovom lečenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno lekari intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se starati moj tim lekara“,  rekao je dr Trampuž u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, prenosi Jutarnji list.

Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

„Ovaj slučaj je vrlo sličan Verzilovljevom. I on se lečio u ‘Chariteu’ i njemu smo uspeli da spasimo život. U lečenje Navaljnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutrašnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu da otkazuju, prvenstveno mislim na jetru, Navaljni ima dobre izglede za preživljavanje. No, ako organi počnu da otkazuju, njegovo stanje se dodatno komplikuje i lečenje postaje vrlo neizvesno. Navaljnom se u jednoj minuti promenio život. Osetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje“, govori dr Trampuž.

Kako su preneli svetski mediji, ruski lekari rekli su rekli kako se kod Navaljnog pojavio „disbalans glukoze u krvi, koji je možda posledica naglog pada nivoa šećera u krvi“.

„Bolnica u avionu“

„To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako neko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navaljni nema dijabetes i njegove vrednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo šta su sve kolege u Omsku radile, tako da ne možemo sve tačno da znamo, moraćemo dobro da prođemo sve faze njihovog lečenja, odnosno da pokušamo da rekonstruišemo sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagovali i odmah su ga intubirali“, kaže dalje dr Trampuž.

Alexei Navalny Foto:AP Photo/Pavel Golovkin

U početku je bilo velikih problema oko prevoza Navaljnoga iz Omska u Berlin, jer su Rusi tvrdili da on zbog svog zdravstvenog stanja nije sposoban za to.

Pročitaj i:

„Ceo medicinski kolegijum koji je iz Moskve došao u Omsk i ovaj iz Omska rekli su da nije sposoban za let. Zašto? Mi to ne znamo, to treba pitati Ruse. No, moram reći da je svaki pacijent sposoban za prevoz ako po njega dođe avion, kao što je došao po Navaljnoga. Radi se o letećoj intenzivnoj nezi, dakle o avionu koji ima svu potrebnu opremu i sav potreban kadar, kao da se pacijent nalazi na intenzivnoj nezi“, objašnjava dr Trampuž.

Na kraju, zbog čega je porodica Navaljnoga zahtevala da se leči u bolnici „Charite“?

„Charite“ je svetski poznata zdravstvena ustanova, a i pre je imala uspeha u lečenju sličnih stanja, navodi dr Trampuž.

„Drugi je razlog taj što su se u ovoj bolnici u prošlosti lečile važne osobe iz Rusije i država koje su pripadale istočnom bloku. Naime, bolnica se nalazi u nekadašnjem istočnom delu Berlina i mnogi znaju ruski jezik, tako da je komunikacija s pacijentima i njihovim porodicama iz tog dela sveta olakšana.Takođe se zna da je bolnica pouzdana i da neće biti nikakvog spoljnog uticaja na lečenje Navaljnoga te da ćemo na kraju reći i istinu o čemu se tačno radilo“, zaključuje prof. dr sc Andrej Trampuž.

Veštačka pluća

Navaljni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu kad mu je pozlilo. Avion je zbog toga prisilno sleteo u Omsk, u zapadnom Sibiru. Tamo je primljen u bolnicu, na odeljenje intenzivne nege, gde je bio priključen na respirator. Njegovi saradnici tvrde da je bio žrtva „namernog trovanja“ te da mu je „nešto ubačeno u čaj“.

Alexei Navalny
Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Šta se krije iza slučaja Navaljni i je li zaista otrovan, znaće se za dva do tri dana. Ako se potvrde navodi porodice i saradnika da je otrovan, njegovi trovači zasigurno neće biti otkriveni za dva do tri dana, zaključuje Slobodna Dalmacija.

 

Komentari

Vaš komentar