Slovenačka opozicija nije uspela da smeni ministra pravde

Svet 22. nov. 202123:22
Podeli:
Marjan Dikaučič
Marjan Dikaučič Foto: PRIMOZ PREDALIC/REPUBLIKA SLOVENIJA/GOV.SI

Slovenačka opozicija nije uspela da smeni ministra pravde u vladi Janeza Janše, kojeg je optužila za nekompetentnost i kršenje vladavine prava, pa je Marjan Dikaučič ostao na funkciji.

Posle desetočasovne rasprave u skupštini, 42 poslanika su glasala za inicijativu opozicije za smenu ministra pravde, četiri manje od potrebne većine, prenela je Hina.

Dikaučič je na tu funkciju imenovan na predlog premijera u junu ove godine, nakon što je bivša ministarka pravde Lilijana Kozlovič podnela ostavku zbog odluke vlade da ne potvrdi dva slovenačka delegirana tužioca u Evropskom javnom tužilaštvu, što je zakomplikovalo odnose Slovenije sa novim evropskim telom koje se bavi slučajevima zloupotrebe evropskih fondova.

Slovenija, parlament
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Odbacujući tvrdnje opozicije da je u ranijoj karijeri pravnika i javnog beležnika bio pod istragom zbog nepoštovanja zakona i poreskog duga, Dikaučič je rekao da se radi o netačnim diskvalifikacijama niskog nivoa i samo zato što je član aktuelne vlasti.

Jedna od opozicionih partija, potpisnica interpelacije protiv ministra, zatražila je odlaganje glasanja jer su dva njena poslanika odsutna zbog zaraze koronavirusom i ne mogu da glasaju, ali je predsednik parlamenta Igor Zorčič to odbio nakon konsultacija sa svim poslaničkim grupama.

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Komentari

Vaš komentar