„Slika Evrope mračna – Ubrzajte se u borbi protiv korone“

Svet 26. okt. 202022:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Evropi je potrebno "ozbiljno ubrzanje" u borbi protiv koronavirusa, a nedostatak kapaciteta za traženje kontakata mogao bi bolest odvesti u mrak, rekao je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne slučajeve Majk Rajan, prenosi Rojters.

U Evropi je slika nemilosrdno mračna jer je niz zemalja izvestilo o rekordnom povećanju, a predvodi ih Francuska, koja je u nedelju prvi put prijavila više od 50.000 dnevnih slučajeva, dok je kontinent prešao prag od 250.000 smrtnih slučajeva.

Pročitajte još:

Rajan je naveo da Evropa trenutno čini 46 odsto globalnih slučajeva zaraze i gotovo trećinu smrtnih slučajeva.

„Klinički kapaciteti za pacijente koji boluju od Kovida-19 u Evropi su povećani, a stope smrtnosti su vrlo niske“, rekao je Rajan, odajući počast zdravstvenim sistemima i medicinskim radnicima.

„Ali vidimo veliki broj slučajeva, vidimo raširenu bolest, vidimo vrlo visoke stope pozitivnosti i sve veći nedostatak kapaciteta za bilo koji efikasan oblik traženja kontakata, što će dalje odvesti bolest u mrak“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su sada suočene sa mogućnošu zatvaranja u narednim sedmicama, što je situacija u kojoj niko ne želi da se nađe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar