Skupština Crne Gore usvojila Zakon o državnom tužilaštvu

Svet 12. maj. 202116:33
Podeli:
Skupstina Crne Gore sednica
Skupština Crne Gore Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore, na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije na čelu sa DPS-om Mila Đukanovića, usvojila je danas u načelu izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

PROČITAJTE JOŠ:

U raspravi je istaknuto da je svajanjem izmena i dopuna pomenutog zakona zatvoreno je jedno poglavlje crnogorskog pravosuđa kojem su montirani procesi i progon političkih protivnika bili ustaljena praksa, baš kao i „žmurenje“ na kriminal i „endemsku korupciju“ na najvišem nivou, prenosi Tanjug.

DPS je juče tražio dijalog, nakon čega su poslanici te najuticajnije opozicione partije napustili sednicu i raspravu.

Poslanici vlasti su tokom rasprave ocenili da je reč o reformskom zakonu, koji će dovesti do oslobađanja tužilaštva, dok su poslanici opozicije kazali da će taj zakon dovesti do politizacije tužilaštva.

Venecijanska komisija (VK) je u novom, drugom, mišljenju o izmenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocenila da je neophodno osigurati da Tužilački savet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

Obrazlažući neophodnost usvajanja „tužilačkih zakona“ poslanik DF, Slaven Radunović, istakao je da je to neophodan uslov za pokretanje brojnih procesa koje je sadašnja opozicija, smišljeno i sistematski, zaustavljala.

Reč je, kazao je, o oslobađanju tužilašta, koje će konačno moći da radi svoj posao odgovorno, bez pritiska Zorana Lazovića, Brana Mićunovića, Mila Đukanovića, preneli su podgorički mediji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar