Skupština Crne Gore odlučila: Ukida se PDV na hleb

Svet 15. jun. 202218:40
Podeli:
Foto:shutterstock

Skupština Crne Gore jednoglasno usvojila izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost čime je predviđeno da PDV-a na hleb bude nula odsto, pišu crnogorske Vijesti. Do sada je, kako pišu Vijesti, PDV na hleb iznosio sedam odsto, a ako bi cene inputa za proizvodnju ostale na istom nivou hleb bi mogao pojeftiniti za pet centi ili bi se ovim izmenama neutralisao rast cene te namirnice.

Dopunama Zakona o akcizama o kojima je Skupština takođe odlučivala danas, predviđeno je, navode Vijesti, da se od naplate akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu, izuzima plastika koja se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića.

U obrazloženju predloga SD-a koji se tiče ukidanje PDV-a na hleb se navodi da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cene hleba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti jer oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

Što se tiče drugog predloga u obrazloženju piše da uvođenje akcize na plastiku predstavlja rast cena za oko deset odsto, i to samo domaćih proizvoda, ne i uvoznih, jer akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mlečnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku.

BONUS VIDEO: Goran Đurović: Nema kompromisa u putu Crne Gore ka Evropskoj uniji!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar