Škotska ponovo preti referendumom o izlasku iz Britanije

Svet 08. maj. 202119:21
Podeli:
Nikola Stardžon, Nicola Sturgeon
Nikola Stardžon Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Škotska nacionalna stranka (SNP) koja je obećala referendum o izlasku iz Ujedinjenog Kraljevstva ako osvoji vlast, danas će saznati da li je osvojila većinu u škotskom parlamentu. Škotskoj je potrebna dozvola Parlamenta Velike Britanije za održavanje zakonitog referenduma, ali bi SNP mogao da to učini bez dozvole, usled čega bi slučaj mogao da završi na sudu.

SNP naglašava da će zagovarati novo glasanje o otcepljenju ako osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 mesta. Referendumu se protivi britanski premijer Boris Džonson koji je rekao da će odbiti svako takvo glasanje jer su Škoti podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014. godine.

Prvi rezultati pokazali su da je SNP na putu da osvoji četvrti uzastopni mandat, zauzevši 38 od 47 dosad proglašenih mesta, pobedivši pritom na tri ključna područja.

U nekim je delovima zemlje, međutim, zabeležen je porast podrške opozicijskim sindikalnim strankama, što ukazuje da će ishod biti vrlo neizvestan. Konačni rezultati biće objavljeni kasnije u subotu.

Izborni sistem u kom se određena mesta dodeljuju po principu proporcionalnog zastupanja pomažući tako manjim strankama, mogao bi se dovesti do toga da SNP ne osvoji većinu, priznala je premijerka Nikola Stardžen, liderka stranke.

„Bilo bi dobro da osvojimo većinu, ali nikada to nisam uzimala zdravo za gotovo i uvek su bili mogući različiti rezultati“, izjavila je.

Verovatno će se i dalje većina zalagati za nezavisnost, čak i ako SNP ne uspe, jer Zelena stranka takođe podržava otcepljenje.

Po poslednjoj anketi sredinom decembra prošle godine, 58 odsto Škota podržava odvajanje od Velike Britanije.

Iz SNP su poručili da bi glasanje na referendumu trebalo da bude održano tek nakon završetka epidemije kovid- 19. Odluku o datumu održavanja referenduma donosi škotski parlament.

Stardžon je ne jednom  ponovila rešenost da organizuje novi referendum o škotskoj nezavisnosti, nakon izjašnjavanja 2014. godine, kada je 55 odsto Škota bilo protiv nezavisnosti.

Rezultati izbora stoga bi na kraju mogli doprineti raspadu 314-godišnje unije Škotske sa Engleskom i Velsom. Škotska politika se razlikuje od političkih stavova ostalih delova Ujedinjenog Kraljevstva, ali Škoti su i dalje podeljeni oko mišljenja u vezi ponovnog glasanja o nezavisnosti.

Škotskoj je potrebna dozvola Parlamenta Velike Britanije za održavanje zakonitog referenduma, ali bi SNP mogao da to učini bez dozvole, usled čega bi slučaj mogao da završi na sudu.

Škotska premijerka je uoči izbora izjavila da referendum mogu da spreče samo sudovi. Ona je za „Skaj njuz“ rekla da, ukoliko se premijer Velike Britanije Boris Džonson protivi održavanju referenduma, to treba da učini na sudu.

Prema njenim rečima, ukoliko Džonson ne pokrene postupak na sudu, referendum će automatski biti zakonit.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar