Skoplje: Odobrena nabavka remdesivira za šestomesečni period

Svet 27. okt. 202021:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Vlada Severne Makdonije odobrila je danas nabavku leka "veklury" (remdesivir), koji je prihvaćen u terapiji za kovid 19 i obezbedila novac za polugodišnju isporuku. U Severnoj Makedoniji je još 15 osoba umrlo od posledica koronavirusa i registrovano je 628 novih slučajeva te zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice, ministar zdravlja Venko Filipče je zadužen da „potpiše i implementira“ dogovor za javnu nabavku leka preko dogovora za zajedničku nabavku sa Evropskom komisijom.

Vlada u Skoplju je zadužila Ministarstvo finasija da iz budžeta Ministarstva zdravlja za ovu godinu obezbedi 13.500.000 denara (oko 219.000 evra) za plaćanje remdesivira za oktobar, a u budžetu za 2021. još 67.500.000 denara (oko 1,1 milion evra) za isplatu leka za period od pet meseci.

Remdesivir, lek koji je razvila američka farmaceutska kompanija „Gilead sajens“, bio je jedan od najranijih tretmana u lečenju bolesti kovid-19.
Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

Studije su pokazale da kod srednje teških i teških pacijenata dovodi do smanjenja dužine bolesti.

Najpoznatiji pacijent koji je lečen remdesivirom je američki predsednik Donald Tramp, što je ovaj lek ponovo stavilo u centar pažnje najšire javnosti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je, međutim, da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti kovid-19.

 

U S.Makedoniji novih 15 smrtnih slučajeva i 628 zaraženih

 

 

 

U Severnoj Makedoniji je još 15 osoba umrlo od posledica koronavirusa i registrovano je 628 novih slučajeva te zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ti novozaraženi su, kako se navodi, potvrđeni sa 2.236 testiranja u poslednja 24 sata, a u Skoplju je najviše novih slučajeva – 353.

Od posledica koronavirusa u Severnoj Makedoniji je dosad umrlo ukupno 949 osoba, ukupan broj dijagnostikovanih od početka epidemije je 27.827, a aktivnih slučajeva danas je 7.399.

Institut za javno zdravlje registrovao je da je ozdravio još 531 pacijent, pa je broj izlečenih porastao na 19.479.

Od posledica koronavirusa u Severnoj Makedoniji je dosad umrlo ukupno 949 osoba

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar