Skandal u Hrvatskoj: Kritikovali Štab, smenjeni preko noći

Svet 08. dec. 202008:08 > 08:40
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Hrvatsku potresa skandal kakav nije zabeležen od početka koronakrize: Grupa lekara uputila je otvoreno pismo kojim kritikuje mere državnog kovid štaba, da bi zatim stigla vest da su svi preko noći smenjeni iz Naučnog saveta. Usledio je pomalo nemušt demanti Vlade u Zagrebu, ali jedna stvar je jasna: Kritikovanje kriznog štaba ni u Hrvatskoj nije poželjna stvar, kao ni u Srbiji.

Krenimo redom. Hrvatski mediji sinoć su preneli vest da je Vlada iz svog Naučnog saveta izbacila petoro članova koji su u nedjelju potpisali otvoreno pismo u kojem se žale na situaciju s koronavirusom i govore na koji način treba pristupiti borbi s epidemijom. Prema toj informaciji, u Savetu više nisu Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan.

„Jutarnji“ list je potvrdu dobio od jednog izbačenog člana, koji je potvrdio da ga je nazvao šef kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić, koji je i koordinator Naučnog saveta, i zahvalio se na učestvovanju i rekao kako više nije član, kao niti njegovo četvoro kolega.

Dvadeset šest naučnika i lekara, predvođenih naučnikom Ivanom Đikićem, napisalo je pre par dana otvoreno pismo u kom ističu da su duboko zabrinuti širenjem koronavirusa u Hrvatskoj. U apelu su pobrojali svoje preporuke za suzbijanje epidemije u Hrvatskoj i zatražili jasniju komunikaciju kao i jasan kriterijum za testiranje.

Iako su sami naučnici, njih pet koji su potpisali apel, a i mediji, to shvatili kao da im se premijer zahvalio na saradnji i izbacio ih iz Saveta, iz Vlade su to demantovali, piše „Jutarnji“, poručivši da nije doneta takva odluka. Frka-Petešić telefonski je kontaktirao Branka Kolarića, Andreju Ambriović-Ristov i Nenada Bana, a Igor Rudan i Petra Klepac nisu se javili na poziv.

„Rekao im je da je međusobno poverenje narušeno i da saradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog saveta u subotu popodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim merama. Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedelju prepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Štab civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih predloga o mjerama koje treba preduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe“, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da „od početka epidemije transparentno upravljaju krizom, tako da je javnost o svemu informisana“.

„Jutarnji“ dalje piše da su neki članovi Naučnog saveta tražili da iz njega bude izbačen Gordan Lauc. Oni su se u samom apelu ogradili upravo od njegovih javnih istupa napisavši: „Želeli bismo da se ogradimo od svih izjava koje su na osnovu pogrešnih podataka uveravale javnost tokom novembra da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, i da nam strože mere nisu potrebne ili da nisu efikasne. Ograđujemo se i od procena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa naučnim spoznajama“.

Kako „Jutarnji“ nezvanično saznaje, niko od epidemiologa koji su smenjeni, ovakav rasplet nije očekivao, a pismeni „otkaz“ nisu dobili nego ih je nazvao kolega iz Saveta, Frka-Petešić, koji je član i koordinator tog savetodavnog tela.

U ponedeljak naveče nisu bili spremni da zvanično daju izjave, ali kažu da su još u šoku jer nisu očekivali da ne smeju da izraze svoje mišljenje.

Nakon ovakvog raspleta, savet je ostao na 10 članova i dva epidemiologa, Capaka i Polašeka.

Komentari

Vaš komentar