Sjedinjene Države zabranile putovanja iz Indije zbog korone

Svet 30. apr. 202122:06
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Sjedinjene Države će od utorka 4. maja uvesti zabranu na putovanja iz Indije, objavila je Bela kuća. Indija je drugorangirana država sveta po ukupnom broju obolelih – odmah iza Sjedinjenih Država. U poslednjih nedelju i po svakodnevno je prijavljivano više od 300.000 slučajeva novoobolelih.

Džen Psaki, predstavnica za medije Bele kuće, rekla je da administracija predsednika Džozefa Bajdena donela tu odluku na osnovu preporuke Centara za prevenciju zaraza i bolesti (CDC).

“Odluka je doneta zbog velikog broja slučajeva Kovida 19 i više sojeva virusa koji kruže zemljom”, rekla je Psaki.

U nekoliko indijskih država više nema vakcina protiv Kovida 19, što je uticalo na pogoršanje stanja tokom drugog talasa pandemije koronavirusa koji besni u toj zemlji. Lekova i doza kiseonika nema dovoljno.

U bolnicama nema mesta za pacijente – dok u svet odlaze tragične scene kremacija preminulih od posledica te bolesti.

Indija je drugorangirana država sveta po ukupnom broju obolelih – odmah iza Sjedinjenih Država. U poslednjih nedelju i po svakodnevno je prijavljivano više od 300.000 slučajeva novoobolelih. U petak je taj broj iznosio 386.452.

Od posledica Kovida u Indiji je preminulo 200.000 – a broj obolelih je od februara 2021. uvećan za skoro 8 miliona i iznosi oko 19 miliona. Procenjuje se da su novi talas širenja virusa izazali novi sojevi kao i politički i verski skupovi – na kojima je bilo mnoštv posetilaca.

Zdravstveni stručnjaci strahuju da je stvarni broj obolelih pet do deset puta veći od zvaničnih podataka.

Uprkos tome što važi za jednog od najvećih proizvođača vakcina, u Indiji ih trenutno nema dovoljno, što je narušilo plan imunzacije.

Svega 9 odsto stanovnika, od 1,4 milijarde koliko ih ima u Indiji, primilo je prvu dozu vakcine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar