Širom Poljske protesti protiv odluke o zabrani abortusa

Svet 28. okt. 202022:22 > 22:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Pawel Supernak POLAND OUT

Zaposleni u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruženja za ženska prava da izostanu sa posla, u znak protesta protiv odluke Ustavnog suda kojom je praktično zabranjen abortus. Žene i muškarci zaposleni u javnim ustanovama, univerzitetima i privatnim kompanijama, uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost sa demonstrantima, prenose lokalni mediji.

Gradonačelnica Lođa Hana Zdanovska, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: „Danas ne radim“.

Podršku Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskovski, gradonačelnik Varšave gde je na ulice u znak protesta izašlo na desetine hiljada ljudi.

Masovnom protestu pridružili su se i motociklisti.

Prema istraživanjima javnog mnenja 53 posto ispitanika podržava protest dok je 47 posto protiv.

Ministar unutrašnjih poslova Mariuž Kaminski zapretio je „odlučnom akcijom“ protiv onih koji ne prezaju od „nasilja i vandalizma“.

On je optužio demonstrante da pokušavaju „uništiti Poljsku i poljsku naciju kakvu poznajemo“.

Poljski ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar ocenio je da se „čini da se vlada polako približava uvođenju vanrednog stanja kako bi tu situaciju iskoristila da značajno smanji prava i slobode građana“

Poljski Ustavni sud je prošle nedelje doneo odluku da je abortus na osnovu nepopravljive malformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se, u toj većinski katoličkoj zemlji, abortus gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo i bes, da bi potom usledili protesti širom zemlje koji traju sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Prema najnovijim anketama povodom protesta većina Poljaka, njih 62 odsto podržava dosadašnji tzv. kompromis o abortusu iz 1993. godine kojim je veštački prekid trudnoće u Poljskoj zabranjen uz tri izuzetka – kada je teško oštećen plod, što je prošle sedmice zabranio Ustavni sud, kada je ugrožen život ili zdravlje majke ili kada je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta, što su sada ostale jedine mogućnosti.

Svega 11 odsto Poljaka u anketi agencija KANTAR koju je objavila danas Gazeta viborča smatra da abortus treba potpuno zabraniti, kako se zalaže Poljska katolička crkva a 22 odsto podržava veštački prekid trudnoće po želji do 12 nedelje trudnoće.

Čak 73 odsto Poljaka ne podržava presudu Ustavnog suda kojom je abortus u slučaju teških oboljenja ili deformiteta ploda u suprotnosti sa Ustavom, te tako zabranjen.

Konzervativci Jaroslava Kačinjskog pokušavali su i ranije da pooštre zakon i zabrane potpuno abortuse ali su se povlačili pred stotinama hiljada Poljakinja koje su izašle na ulice da protestuju, tako da je Kačinjski našao prečicu da zakon umesto parlamenta pooštri Ustavni sud u kome su sve sudije osim jednog sada nakon reforme izabrane po preporuci vladajuće stranke.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar