Sirijska devojčica o ratnom paklu: Bojim se aviona

Svet 16. mar. 202110:35
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/CNN International

Detinjstva najmlađih promenjena su zauvek od početka sukoba u Siriji. Prema pojedinim izveštajima od početka rata u Siriji 2011. godine rođeno je skoro pet miliona dece, među njima i 11-godišnja Bushra koja živi u Idlibu.

POČITAJTE JOŠ:

Bushra od rođenja živi u ratnoj zoni. Rat je jedino po čemu ona trenutno pamti Siriju.

Za CNN Bushra je opisala svoju svakodnevnicu u ratnoj zoni, a na samom početku kazala je da se najviše plaši aviona.

„Budim se svako jutro u 7 sati i spremam se za školu. Volim da idem u školu, moj najdraži predmet je engleski i jednog dana želela bih da postanem profesorka engleskog jezika“, kaže Bushra.

Međutim, u školi je i najveća opasnost po njen život i život njenih vršnjaka, prenosi Klix.ba. Prema proceni UN-a, skoro 1.000 škola grantovano je između 2014-2019. godine. Bushra se prisetila jednog takvog događaja.

„Počelo je bombardiranje i svi su pobegli osim nas, dece. Srećom, moji rodjaci su me izvukli odatle. Sećam se da me moja majka vodila i da na mestu prema kojem smo išle pala je granata. Od tog momenta, bojim se aviona”, opisuje Bushra.

Zbog aviona i konstantnog granatiranja njena porodica je bila primorana da napusti svoj grad.

„Ta noć je bila jako mračna“, govori kroz suze 11-godišnja devojčica. Rat u Siriji ulazi u svoju 11. godinu, a mladi Sirijci kao Bushra, jedva čekaju mir.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar