Rojters javlja da je Sirijac na grčkoj granici preminuo od povreda, grčka vlada demantuje vest

Svet 02. mar. 202011:35 > 14:03
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Sirijac, migrant, koji je pokušao da pređe iz Turske u Grčku preminuo je od povreda zadobijenih danas prilikom intervencije grčkih bezbednosnih snaga koje sprečavaju migrante da pređu granicu, rekla su dva turska bezbednosna izvora za Rojters.

Incident se godio pošto je turska vlada otvorila granice prošle nedelje i dopustila migrantima da krenu ka Evropi.

Više od 10.000 migranata pokušalo je da pređe granicu, a graničari su ispalili suzavac na migrante na ničijoj zemlji. Dramatične prizore zabaležio je i novinar britanskog BBC-a koji je na Tviteru objavio snimak uznemirujućeg sadržaja.

Grčka je danas video snimak na kojem se navodno vidi pogibija sirijskog migranta u blizini granice sa Tuskom nazvala „lažnom vešću“.

„Video snimak na kojem je prikazana pogibija migranta na grčko-turskoj granici je lažna vest. Pozivamo sve da budu oprezni kada prenose vesti koje podstiče turska propaganda“, napisao je portparol grčke vlade Stelios Pecas na Tviteru.

Bilo je potrebno samo nekoliko sati od objave turskih vlasti da izbeglice više neće blokiratina putu prema EU da dođe do eskalacije na tursko-grčkoj granici. Hiljade migranata s Bliskog Istoka i iz Afrike krenule su prema Grčkoj, prvoj evropskoj zemlji na svom putu.

Reporter britanskog Gardijana svedočio je sceni u kojoj su se desetine Alžiraca domogle područja udaljenog petnaestak kilometara od grčke granice. On je naveo da hodaju u dugim kolonama, sa malim rančevima ili plastičnim kesamau kojima im se nalazi sva imovina.

Na samoj granici stanje je haotično; grupe iscrpljenih, promzrlih i gladnih migranata sede u blatu, a Alžirci koji predvode grupu viču na one koji koriste mobilne telefone, u strahu da će policija videti odsjaj ekrana u mraku. Alžirci daju precizna uputstva kako preskočiti ogradu koja deli Grčku od Turske: „Ako neko zaostane, ne čekajte. Samo trčite!“

Na službenom graničnom prelazu čeka hiljade ljudi; tu su državljani Sirije, Libije, Iraka, Irana, Avganistana, pa čak i Eritreje i Bangladeša, javlja Gardijan.

„Ne mogu da se vratim u Siriju jer će me poslati u rat, a to ne želim“, rekao je jedan mladić.

„Ničija zemlja“ između Grčke i Turske podseća na ogromni migrantski kamp i sve je u skladus tajnim izveštajem Fronteksa  koji je objavio jemački Velt. Grčka je u nedjelju zatražila pomoć evropske agencije u borbi s rastućim migrantskim talasom. Beleže se i prve ljudske žrtve – jedno dete utopilo, a 47 migranta spašeno je nakon prevrtanja čamca nedaleko od grčkog ostrva Lezbos.

List navodi i kako je na tursko-grčkoj granici opsadno stanje, a u sukobima s migrantima policija koristi suzavac i dimne bombe.

Agencije javljaju da je najmanje 1000 migranata od nedelje ujutru stiglo do grčkih ostrva.

U izveštaju Fronteksa koji je procurio navodi se da će kretanje migranata biti teško zaustaviti nakon što je Turska odlučila da otvori svoje granice. Očekuje se da će već kroz nekoliko dana ili nedelja migrantske grupe doći i do zemalja Zapadne Europe.