Sad znamo ko je kriv za širenje korone

Svet 19. jan. 202111:19 > 11:3513 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

NI Kina ni Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nisu reagovale dovoljno brzo i odlučno u trenutku izbijanja pandemije, pokazala je istraga nezavisnog panela, piše CNN. I Kina i SZO odgovorne su za širenje korone.

Pročitajte još:

Ovo je drugi izveštaj Nezavisnog panela za pripremljenost i odgovor na pandemiju iz Švajcarske, a u njemu je, piše CNN, utvrđeno da je Peking definitivno imao prostora da ranije implementira zdravstvene mere. To je trebalo uraditi čim su otkriveni prvi slučajevi u Vuhanu, u provinciji Hubej.

Kovid-19 prvi put je registrovan u kineskom gradu Vuhanu u centralnoj provinciji Hubej krajem 2019; prvi slučajevi potvrđeni su između 12. i 29. decembra. Kina je ove slučajeve prijavila SZO. Do trenutka kada je u Vuhanu proglašen karantin 23. januara, virus se već proširio na Japan, Južnu Koreju, Tajland i SAD.

Pored kontradiktornih informacija u toku pandemije, SZO se spočitava da od početka nije valjano upravljala krizom i da bi, naposletku, trenutna situacija možda bila bolja da se najvažnija zdravstvena institucija ponela odgovornije. Glavna zamerka SZO bila je – i to ne samo zato što je američki predsednik Donald Tramp tako tvrdio – da je previše popustljiva prema Kini. Jednako važno, SZO je prekasno proglasila pandemiju. Proglašavanje epidemije na globalnom nivou zapravo je usledilo tek nakon kritika da SZO okleva.

Istraga ovog panela to je i potvrdila.

Ovaj nezavisni panel pozvao je i na reformu SZO.

U izveštaju se zaključuje da SZO nije uspela da obavi posao koji se od nje očekivao, da raspolaže „ozbiljno ograničenom“ moći da validira izveštaju o epidemijama koje imaju potencijal da prerastu u pandemiju, kao i da omogući lokalnu podršku.

Međunarodna zajednica mora da postigne „globalni reset“ načina na koji upravlja pandemijom, dodaje se u izveštaju.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar