Sin ubijenog predsednika Čada će voditi državu do izbora

Svet 20. apr. 202118:48
Podeli:
Idris Debi Itno
Idris Debi Itno Foto: AP Photo/Sunday Alamba, File

Prelazni vojni savet na čijem čelu je sin predsednika Čada Idrisa Debija Itna ubijenog u borbama protiv pobunjenika, vodiće državu narednih 18 meseci kada će se organizovati "slobodni i demokratski" izbori, saopštila je danas vojska.

Sin ubijenog predsednika je 37-ogodišnji general Mahamat Idris Debi, do sada vođa Predsedničke garde, elitne jedinice i pretorijanske garde režima.

„Prelazni vojni savet garantuje nacionalnu nezavisnost, teritorijalni integritet, nacionalno jedinstvo, poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma i osigurava prelazni period na 18 meseci“, objavio je danas portparol vojske na državnoj televiziji, čitajući sapoštenje koje je potpisao novi šef tog tela.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prelazni vojni savet raspustio je vladu i Narodnu skupštinu i obećao da će nove institucije republike biti uspostavljene posle tranzicionog perioda organizovanjem „slobodnih, demokratskih i transparentnih izbora“ za godinu i po dana.

Predsednik Čada Idris Debi Itno, koji je zemljom vladao duže od tri decenije, poginuo je danas u borbama protiv pobunjenika, saopštila je vojska.

On je bio ključni partner Zapada u borbi protiv ekstremista u Sahelu.

Nekoliko sati pre te zapanjujuće objave, izborna komisija je proglasila Debija Itna pobednikom predsedničkih izbora održanih 11. aprila, čime je izborio novi šestogodišnji mandat. Izbore je bojkotovalo nekoliko vodećih opoziconara.

Debi, bivši vojni komandant, došao je na vlast 1990. godine kada su njegove pobunjeničke snage zbacile tadašnjeg predsednika Hisenea Habrea, kasnije osuđenog za kršenja ljudskih prava pred međunarodnim sudom u Senegalu.

Tokom više od 30 godina vladavine Debi je preživeo brojne oružane pobune i uspeo da ostane na vlasti.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar