Sin ubijene novinarke: Policija Malte je uputila zahtev CG

Svet 10. avg. 202021:04 > 21:18
Podeli:
Foto: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

Veselin Veljović kaže da crnogorska policija nije dobijala direktne zahteve od policije Malte vezano za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, kao ni za slučaj VE Možura. Drugačije tvrdi sin ubijene novinarke koji je u nedavnom intervjuu Vijestima kazao da je Milo Đukanović ključna osoba kojom se njegova majka bavila kada je istraživala taj slučaj.

U vezi sa ubistvom malteške novinarke Dafne Karuana Galicije, Uprava policije nije dobijala direktne zahteve od policije Malte. To je danas direktor Uprave policije Veselin Veljović poručio preko Tvitera. Učinio je to dva dana nakon što je Metju Karuana Galicija, sin Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene na Malti pre skoro tri godine, u ekskluzivnom intervjuu za Vijesti kazao da je Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura, kao i da je ispitivala veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

Sin ubijene novinarke, koji je i sam istraživački novinar, u razgovoru za TV Vijesti kaže da ima saznanja da je policija Malte uputila zahtev crnogorskoj policiji.

„Policija sa Malte jeste uputila zahtev Crnoj Gori za prikupljanje dokaza. Osumnjičeni za njeno ubistvo, Jorgan Fenek, je primao uplate od kompanije Mayor Trans Limited registrovane na Sejšelima iza koje kao pokriće stoji čovek iz Azerbejdžana. Te uplate su stizale sa računa u ABLV banci u Letoniji. Mayor Trans Limited takođe ima račun i u Univerzal kapital banci u Crnoj Gori. Moguće je da su uplate išle iz Crne Gore u Letoniju, a potom Feneku. Ono što moramo da saznamo je ko je slao te uplate. Deo ovih dokaza je u Crnoj Gori“, kazao je Metju Karuana Galicija za TV Vijesti.

Dafne Karuana Galicia Foto: EPA-EFE/DOMENIC AQUILINA

Veljović je saopštio i da je izvršenim proverama utvrđeno da ubijena novinarka kao ni osumnjičeni Fenek nisu posećivali Crnu Goru. Karuana Galicija potvrđuje da njegova majka nikada nije dolazila u Crnu Goru. Ipak, za Feneka ukazuje:

„On je bio deo šeme zajedno sa šefom kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata, Kitom Šembrijem, i bivšim ministrom energetike Malte Konradom Micijem, koji su dolazili u Crnu Goru. Njihove posete su značajne zato što su oni učestvovali u korupciji kojom je Feneku isplaćeno mnogo novca… Bivši premijer Malte Džozef Muskat, kao i Mici i Šembri su se sastajali sa Đukanovićem koji im je možda pomogao na neki način…. Istraživanje moje majke u vezi sa ovom velikom kriminalnom šemom se odnosilo i na Crnu Goru i vetroelektranu Možura, a to je dovelo do njenog ubistva. Svi oni možda imaju dokaze vezane za ubistvo, ali i za motiv ovog zločina“.

Veljović, s druge strane, tvrdi da Policija Malte od crnogorskih kolega nije tražila bilo kakve provere za crnogorsku kompaniju koja gazduje vetroelektranom „Možura“, firmu Možura Wind Park d.o.o, kao ni lica u tom društvu. Nisu tražene provere ni firmi koje se pominju u medijima da su povezane sa VE „Možura“ kao ni za eventualne povezanosti sa državnim zvaničnicima Crne Gore. Ipak, kako je zaključio, u slučaju konkretnih zahteva povodom ubistva novinarke Uprava policije će postupati blagovremeno i tim zahtevima će dati prioritet u svom radu.

 

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar