Simonović: Đukanović priznao poraz, ali se nije predao

Svet 02. sep. 202022:06
Podeli:

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, gostovao je večeras u emisiji "Pregled dana" na televiziji Nova S i tom prilikom komentarisao minule izbore u Crnoj Gori, ali i situaciju pre i posle, odnose sa Srbijom i SPC.

„Ništa me nije iznenadilo. Očekivano je bilo da Đukanovićev DPS osvoji oko 35 odsto glasova. Iznenadio me je rezultat Koalicije za budućnost Crne Gore, na čemu pre svega mogu da zahvale nosiocu liste Zdravku Krivokapiću. Kada sam pre izbora pričao sa prijateljima i kazao da će između opozicione koalicije i DPS da bude ‘pata karta’ i da će odlučivati neke manje stranke, nisu mi verovali,“ kazao je Simonović.

On je dodao i da nije bio siguran da li će DPS sa manjim strankama imati 41 mandat, tj da nije očekivao da će tri opoziciona bloka imati toliko.

„Ono čega sam se posle toga najviše plašio jeste da li će ti blokovi ostati verni onome što su obećavali pre izbora, i da li će Đukanović ponovo iskoristiti neku manju stranku, da je kupi, a njemu novca nikada nije manjkalo.“

Komentarišući sinoćni intervju koji je Milo Đukanović dao za Newsmax Adriu, Simonović je kazao da je on tada priznao da je poražen, ali da se nije predao.

„On će sve učiniti da pronađe glas, dva u narednom periodu. Zato ovi opozicioni blokovi da ostanu čvrsto pri svojoj nameri, a vidimo da im se žuri, te da formiraju tu parlamentarnu većinu, koja može da dobije mandat za sastav vlade.“ komentarisao je urednik poratala Nova.rs.

Na pitanje voditelja da li je moguće da ta vlada bude ekspertska, kao što to zagovara lider Koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović, Simonić smatra da bi to mogla da bude mešavina političkih lidera i eksperata.

„Prosto, apetiti ovih koji su dugo u opoziciji nikada ne usahnu, oni uvek teže ka tome da dođu na vlast. Opozicione snage je ujedinila želja da skinu Mila Đukanovića sa vlasti i u tome su uspeli. Sada će svako od njih morati da napravi neki kompromis da bi mogla da se formira vlada.“

Pričajući o ustupcima koje će morati da naprave opozicione stranke, Simonović smatra da će najveće morati da naprave one prosrpske.

„Oni nikada ne bi došli na vlast da nema ovih drugih i da im nije pomogla crkva. A mogu slobodno da kažem da neki Mandić i Knežević, koji su lideri prosrpskih stranaka, nikada ne bi osvojili ovaj procenat, da na čelo tog saveza nisu postavili jednog umerenog Zdravka Krivokapića.“

Na konstataciju novinara da je mišljenje mnogih da je „Crna Gora tempirana bomba iznutra“, te da je kao članica NATO-a pošteđena spoljašnjih sukoba, Simonović smatra da je Atlantski savez njima najbolja zaštita.

„Oni su brana od bilo kakvog uplitanja, bilo koga. Đukanović, i kada je ulazio na silu u NATO, mimo velike većine građana Crne Gore, on je to učinio da bi osigurao svoju vlast, a ne zato što misli da je to neki prosperitet.“

O oštrim reakcijama Beograda na izjave Mila Đukanovića Simonović kaže da se cela njegova izborna kampanja svodila na ruski i srpski faktor preko crkve i Krivokapićeve koalicije.

„Njegova cela kampanje se svodila na to da je on jedina brana od srpskog šovinizma i nacionalizma. Odbrana suvereniteta i nezavisne Crne Gore. Tako da on ništa novo nije rekao sinoć,“ rekao je Simonović i dodao da se oštre kritike mogu čuti samo na beogradskim medijima i da to ne iznenađuje ništa.

Direktor portala Nova.rs smatra da novi crnogorski premijer u Srbiji u najmanju ruku neće videti neprijatelja, kao što je to video Milo, ali da će odnosi dosta zavisiti od ponašanja Srbije.

„Ako Srbija bude samo očekivala nešto od Crne Gore, kao što je recimo povlačenje priznanja Kosova, ili izlaženje iz NATO-a, što se sve neće desiti… A i Srbija će jednog dana biti u NATO-u, a i verovatno će priznati Kosovo, a sad tera Crnu Goru da to prizna. Jedino otvoreno pitanje između dve zemlje je odnos prema SPC u CG. Mislim da će tu nova vlada napraviti kompromis sa crkvom.“

Komentari

Vaš komentar