Si Đinping posetio Vuhan, epicentar koronavirusa

Svet 10. mar. 202007:41
Podeli:
Si Đinping
Si Đinping, Foto: Liu Bin/Xinhua via AP, File

Kineski predsednik Si Ðinping doputovao je u Vuhan, prvi put od kada je u tom gradu u centralnoj Kini počela epidemija koronavirusa, koji se potom proširio svuda u svetu.

Si će u Vuhanu posetiti medicinske radnike, vojne i javne službenike, policajce i volontere koji su bili na prvoj liniji odbrane od virusa, kao i pacijente i stanovnike grada, prenela je državna agencija Sinhua.

Njegov dolazak u grad, za koji se veruje da je epicentar zaraze, usledilo je nakon što se širenje virusa kopnenim delom Kine usporilo, a u centar pažnje dospele su druge zemlje sa velikim porastom broja obolelih, kao što su Italija, Iran i Južna Koreja, navodi Rojters.

Vest o Sijevoj poseti Vuhanu dovela je do porasta vrednosti kneskih akcija. Kineske vlasti našle su se na meti kritika u zemlji i u inostranstvu zbog načina na koji je u ranoj fazi odgovoreno na izbijanje epidemije, skrivanja informacija i umanjivanja rizika, ali su oštre mere kontrole, uključujući stavljanje Vuhana i provincije Hubei u karantin, dale pozitivne rezultate u sprečavanju širenja virusa.

Vlasti u provinciji Hubei saopštile su da će primeniti sistem „zdravstveni kod“, kojim će biti dozvoljeno putovanje ljudima u oblastima srednjeg i nislog rizika.

U kopnenom delu Kine juče je zabeleženo 19 novih slučajeva koronavirusa, što je značajan pad u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 40.