Sezona u jeku, brojke sve gore: Preti li Turskoj novi lokdaun?

Svet 26. jul. 202121:24 > 21:57
Podeli:
Turska plaza
Plaža u Antaliji Turska Foto:EPA-EFE/STR

Poslednjih dana u turskim medjima povremeno se pojavljuju informacije o mogućem zatvaranju Turske nakon prvog septembra. Da nije reč samo o nagađanjima u prilog ide činjenica da je ova država 25. jula registrovala 14.230 novih slučajeva zaraze koronavirusom - tri puta više nego tri nedelje ranije.

Pročitajte još:

Turska je sve mere protiv koronavirusa, u takozvanoj trećoj fazi popuštanja potpuno ukinula prvog jula, tik pred početak letnje sezone. Očekivano, turisti su počeli da dolaze, a sa njima verovatno i virusi, jer je trenutno najpogođenija oblast Antalija, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija ove zemlje.

Tako su i brojke zaraženih počele naglo da rastu.

Pre nešto manje od mesec dana Turska je brojala oko 4.000 zaraženih dnevno, a taj broj se u poslednje tri nedelje gotovo utrostručen, te je 25. jula zabeleženo preko 14.000 novozaraženih i 55 umrlih, a nedeljni prosek iznosi 10.000 obolelih dnevno. Najviše obolelih na dnevnom nivou, iznad 60.000, bilo je u periodu između aprila i maja. Potom je broj obolelih pao na 4.418, 4. jula, nakon završetka lokdauna krajem maja.

Foto: AP Photo/Seth Wenig, File

Kako su pripremali sezonu?

S obzirom na to da je turski prihod od turizma 2019. godine iznosio čak 34,5 milijardi dolara, očekivano je i opravdano da je Turcima stalo do sezone.

Kako bi bili sigurni da ništa neće poći po zlu, celokupno tursko stanovništvo bilo je u karantinu do 17. maja ove godine. Do tada za lokalno stanovništvo nije radilo ništa sem prodavnica sa esencijalnim namernicama. Međutim, iako građani Turske nisu smeli van kuće bez preke potrebe, turisti su mogli slobodno da se baškare po muzejima i arheološkim nalazišta.

Foto:shutterstock By Koraysa

Oni su se tada nadali da će broj zaraženih svesti na minimum, kako bi izbegli prošlogodišnji scenario kada je ovu zemlju posletilo 15,9 miliona manje turista nego u istom periodu 2019. godine, što je pad od skoro 70 odsto. Tačnije 8,3 milijarde evra deficita, što je posla koštalo čak 320.000 turističkih radnika.

Dokle je stiglo ispitivanje turske vakcine?

Kako više nema vremena za čekanje, tursku vakcinu „Turkovak“, predsednik Turske Redžep Erdogan najavio je krajem juna. Prema poslednjim informacijama, počelo je vakcinisanje volontera, koji primaju prvu dozu ove vakcine u Ankari.

Uslov za volontere je da su prethodno kompletno imnunizovani kineskim vakcinama Sinovak ili Sinovac, jer je planirano da turska vakcina podigne nivo antitela nakon njih, tačnije da se koristi isključivo kao treća doza, prenosi Dejli Njuz.

„Turkovak“ koristi tehnologiju „inaktiviranog virusa“ i razvijen je na Univerzitetu Erdžies, u Anadoliji.

vakcinacija
Foto: EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Ministar zdravstva Fahrudin Koča je rekao da su ispitivanja u prvoj i drugoj fazi pokazala imunološki odgovor na vakcinu i njenu bezbednost. Istakao je da je vakcina „ponos države“.

Erdogan je rekao da je neophodno da Turska ima svoju vakcinu koju će koristi i izvoziti.

BONUS VIDEO: Šekler: Treću dozu preporučio bih svakome

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar