Severozapad SAD očekuje najvreliji dan toplotnog talasa

Svet 28. jun. 202123:03
Podeli:
Portland vrućina
Foto: Mark Graves/The Oregonian via AP

Zvaničnici u Portlandu, u američkoj državi Oregon, prekinuli su zbog jakog toplotnog talasa na severozapadnoj pacifičkoj obali SAD saobraćanje prigradskih vozova i tramvaja, okruzi su obustavili autobusku službu za letnju školu a stanovnici se spremaju za možda najvreliji dan.

Sijetl, Portland i drugi gradovi na severozapadu SAD potukli su toplotni rekord tokom vikenda kada su se temperature dizale iznad 37,8 stepena Celzijusa. Metorolozi najavljuju da će danas temperatura rasti do 43 stepena u Sijetlu i 46 u Portlandu pre nego što sutra počne osveženje.

U mestu Judžin u državi Oregon juče popodne prekinute su atletske probe a gledaocima je rečeno da napuste stadion zbog ekstremne vrućine. Meteorolozi su zabeležili 43 stepena Celzijusa u Judžinu, čime je potučen istorijski rekord od 42 stepena Celzijsa.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Portlandu u Oregonu, juče je izmereno 44 stepena Celzijusa, čime je pređen istorijski rekord od 42 stepena Celzijusa koji je postignut samo dan ranije. U Sijetlu temperatura je dostigla 40 stepeni Celzijusa.

Meteorološka služba saopštila je da je u Sijetlu dostignuta najviša zabeležena temperatura, u gradu poznatijem po kiši nego po vrućini i da su u toj oblasti temperature prvi put merene u trocifrenim brojevima u Farenhajtima od kada su počela merenja 1894.

Vreli talas proteže se do Britanske Kolumbije u Kanadi tako da je temperatura u Litonu, seocu u toj kanadskoj provinciji dostigla 115 stepeni Farenhajta (46 stepeni Celzijusa juče popodne) što predstavlja novi istorijski rekord u Kanadi.

Toplotni talas pomerio se takođe ka američkoj državi Ajdaho gde se predviđaju temperature iznad 100 stepeni Farenhajta (38 Celzijusa) u mestu Bojzi najmanje narednih nekoliko dana.

Nacionalna meteorološka služba navela je da će ove nedelje biti jedan od najekstremnijih i najdužih toplotnih talasa od kada se beleže temperature na severozapadu SAD.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar