Severna Koreja rešava nestašicu hrane pomoću ratnih rezervi

Svet 03. avg. 202112:07
Podeli:
Foto:EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja oslobađa hitne vojne rezerve pirinča, jer se nestašica hrane pogoršava pošto toplotni talas i suša dodatno otežavaju snabdevanje u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekonomija zemlje već duže vreme je ugrožena zbog pandemije kovid-19, a iako nisu prijavljeni epidemija gladi i društveni neredi, analitičari očekuju dalje pogoršanje stanja sa hranom u Severnoj Koreji do jesenje žetve, prenosi AP.

Nacionalna obaveštajna agencija Južne Koreje (NIS) saopštila je na sastanku parlamentarnih odbora iza zatvorenih vrata da Pjongjang distribuira pirinač rezervisan za ratnu upotrebu stanovništvu koje je ostalo bez hrane, radnicima i seoskim zajednicama, potvrdili su južnokrejski parlamentarci.

Ka navodi agencija, prema poslanicima, NIS je naveo da su toplotni talas i suša uništili pirinač, kukuruz i druge useve i prouzrokovali pomor stoke u Severnoj Koreji, a ovoj zemlji je u proseku potrebno oko 5,5 miliona tona hrane za potrebe svojih 26 miliona ljudi, ali joj trenutno nedostaje oko milion tona.

Cena pirinča, najvažnijeg useva u Severnoj Koreji, se udvostručila od početka ove godine, a nakon kratke stabilizacije, u julu je došlo do novog rasta, dok vlasti pokušavaju da kontrolišu cenu žitarica na koje je stanovništvo najosetljivije.

Severna Koreja je imala slične nestašice hrane proteklih godina pre pandemije, ali su tada njene potrebe zadovoljene švercom pirinča i drugih žitarica preko propusne granice zemlje s Kinom.

Stalna zatvaranja granica na severu zbog pandemije učinila su u poslednje vreme izuzetno teškim takva krijumčarenja što je pogoršalo ovogodišnju nestašicu hrane.

Najnovija procena južnokorejskih obaveštajaca dolazi nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un priznao da se njegova zemlja suočava sa „najgorom krizom“ zbog pandemije i drugih poteškoća, pa čak i moguće nestašice hrane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar