Severna Koreja optužuje: SAD vodi neprijateljsku politiku

Svet 17. sep. 202114:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski državni mediji optužili su danas SAD za dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti i za vođenje neprijateljske politike prema Pjongjangu, koja ne dozvoljava ponovni početak pregovora o nuklearnom oružju i raketnim programima zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Komentar je usledio nakon što su Severna Koreja i Južna Koreja u sredu testirale balističke rakete, što je poslednji potez u trci sa naoružanjem u kojoj obe zemlje razvijaju sve sofisticiranije oružje, a Vašington je osudio testiranje Pjongjanga kao pretnju susednim državama, ali se nije osvrnuo na probe Seula sa balističkom raketom koja je lansirana podmornicom (SLBM).

U članku koji je objavila državna novinska agencija KCNA, kritikuje se ovaj potez SAD koji je, kako se navodi, akcije Severne Koreje predstavio kao pretnje međunarodnom miru i bezbednosti i time joj uskratio pravo na samoodbranu.

Prema KCNA, ovakav „arogantan i sebičan“ stav kojim su prevaziđene sve granice, potvrda je dvoličnosti Vašingtona, koji je „krivac što postoji zastoj u ponovnom otpočinjanju pregovora čiji je cilj ukidanje nuklearnih i balističkih projektila Severne Koreje u zamenu za ublažavanje sankcija“.

„Iako se sada uspostavljaju kontakti i dijalozi, izvesno je da bi SAD primenile dvostruke standarde kojim bi se naši potezi u cilju samoodbrane kvalifikovali kao pretnja svetskom miru i njihovim saveznicima. Ako SAD ne budu garantovale povlačenje svoje neprijateljske politike prema Severnoj Koreji tema denuklearizacije nikada ne može biti stavljena na pregovarački sto”, navodi se u analizi severnokorejske agencije.

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kima DŽonga Una kritikovala je ranije i Seul zbog raketnih proba i poručila da su izjave južnokorejskog predsednika Muna Džae-ina, koji je rekao da novi raketni sistemi Seula može da odvrati severnokorejski sistem, nelogični i za žaljenje, a mogu i da naštete odnosima dve zemlje.

BONUS VIDEO Dan kada je napadnuta Amerika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar