Sestre pred sudom zbog brutalnog ubistva oca zlostavljača

Svet 31. jul. 202012:47 > 13:02
Podeli:

Sestre Krestina, Angelina i Marija Hačaturjan iz Rusije nalaze se pred početkom suđenja za zločin koji su počinile pre dve godine kada su ubile svog oca Mihaila, zbog čega im preti do 20 godina zatvora.

One su optužene za ubistvo oca zavisnika od heroina, čije je beživotno telo sa više desetina ubodnih rana nađeno u julu 2018. u blizini lifta u moskovskom stambenom naselju, prenosi CNN.

Tri sestre tinejdžerke izbole su i pretukle oca u snu, u zajedničkom stanu, a istražitelji su potvrdili da ih je on godinama fizički i psihički zlostavljao. On je imao na desetine ubodnih rana na grudima i po vratu. Obdukcija je pokazala da je nož u njegovo telo zaboden tačno 35 puta.

Foto:Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Iako su optužene za monstruozno ubistvo, sestre su postale jedna od najvažnijih tema rasprave u Rusiji, a više od 300.000 ljudi potpisalo je peticiju koja zahteva njihovo puštanje na slobodu.

Otac monstrum

Uveče, 27. jula 2018, Mihail Hačaturjan (57) pozvao je Krestinu (21), Angelinu (20) i Mariju (19), koje su u to vreme bile maloletnice, jednu po jednu u svoju sobu. Grdio ih je da nisu pravilno očistile stan i prskao im biber sprej po licu. Ubrzo nakon toga, kada je zaspao, devojke su ga napale nožem, čekićem i biber-sprejom, nanevši mu smrtonosne rane po glavi, vratu i grudima.

Devojke su odmah po obavljenom zločinu pozvale policiju i uhapšene su na licu mesta. Međutim, istraga je ubrzo otkrila opsežnu istoriju porodičnog nasilja kojem su sestre bile podložne.

Foto:Maxim Grigoryev / TASS / Profimedia

Hačaturjan je, naime, redovno tukao svoje ćerke tokom tri godine, mučeći ih, držeći ih kao zatvorenike i seksualno ih zlostavljajući. Taj dokaz protiv njihovog oca navodi se u njihovim optužnicama.

Sudeći po prepiskama koje su pronađene u mobilnom telefonu ubijenog, on je pretio da će svoje kćerke seksualno zlostavljati i ubiti ih, kao i njihovu majku.

„Pretućiću te zbog svega, ubiću te. Vi ste prostitutke i umrećete kao prostitutke“, stoji u jednoj od poruka iz aprila 2018. godine.

Pročitajte još:

Transkripti su takođe stvorili zastrašujuću sliku mentalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Manjkavost zakona

Slučaj je u Rusiji postao veoma praćen, jer su aktivisti za ljudska prava tvrdili da sestre nisu zločinci, već žrtve, pošto nisu imale načina da dobiju pomoć i zaštitu od oca koji ih zlostavlja. Međutim, u Rusiji ne postoje zakoni koji štite žrtve nasilja u porodici.

Prema zakonskim izmenama uvedenim 2017. godine, neosuđivana osoba koji je pretukla člana porodice, ali ne dovoljno jako da ga smesti u bolnicu, suočiće se sa samo novčanom kaznom ili dve nedelje u pritvoru.

Foto:Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Policija u Rusiji obično nasilje u porodici tretira kao „porodično pitanje“, pružajući malu ili nikakvu pomoć.

Ako budu proglašene krivima po optužbi, sestre se suočavaju sa zatvorskom kaznom i do 20 godina. U optužnici se navodi da je Angelina držala čekić, Marija lovački nož, a Krestina biber-sprej.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar