„Sertifikat o vakcinaciji medicinski, ne putni dokument“

Svet 22. jan. 202100:09
Podeli:
Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Lideri zemlja članica EU su na video konfrenciji razmatrali pitanje sertifkata o vakcinaciji protiv kovida-19 i zaključili da u ovom trenutku ne može biti govora o njihovoj upotrebi kao putnom dokumentu.

”Sertifikati kao dokumet o vakcinaciji su medicinska potreba koja je već standardizovana u svetu. Drugo je pitanje za šta se oni mogu još koristiti i to se tek mora pažljivo razmotriti i eventualno usvojiti konsenzusom”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita u četvrtak uveče.

Mišel je posle sastanka kojim je on predsedavao, naglasio da se o sertifikatima o vakcinaciji kao ”putnom dokumetu” ne može razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje imunizacija.

”Tu su i politička pitanja o poštovanju prava onih koji nisu imali pristup vakcini ili nisu smeli iz nekog razloga da je prime kao i pitanje zaštite ličnih podataka”, navodi Mišel.

On napominje da će se u EU o drugačijoj upotrebi sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, sem osnovne medicinske informacije, detaljnije razgovarati u budućnosti.

Komentari

Vaš komentar