Šema rada FSB: Kako ruska obaveštajna služba vreba mete

Svet 13. jun. 202121:10
Podeli:
Dmitry Bykov Foto:Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nije ni prvi, a verovatno ni poslednji, takav slučaj koji se povezuje sa ruskim obaveštajnim službama. Istraživačka mreža Belingkat, koja je istraživala trovanje ruskog intelektualaca i kritičara Dimitrija Bikova otkrila je brojne sličnosti u ta dva slučaja.

Pročitajte još:

Bikov je u komi 2019. godine proveo pet dana nakon što mu je pozlilo tokom leta. Lekari su tada nesvesticu pripisali bakterijskom trovanju hranom. Ali bolest i okolnosti nalikovale su slučaju Navaljnog, kome je takođe prošle godine pozlio u avionu.

Belingkat, međunarodna organizacija sa sedištem u Amsterdamu koja istražuje ovakve sučajeve, identifikovala je, kako je rekla, nekoliko navodnih agenata ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) koji su pratili Navaljnog eposredno pre njegovog trovanja.

U izveštaju, koji se odnosi na Dmitrija, rečeno je da su zapisi o mobilnim telefonima i kupovine avionskih karata pokazali da su dvojica agenata, baš kao i u slučaju Navaljnog, putovala u iste gradove kao u kojima je boravio Bikov.

Previše sličnosti

Naknadne istrage kompanije Belingkat utvrdile su značajne korelacije između putovanja članova ovog odreda FSB-a i do sada nerazjašnjenih trovanja.

Kako je broj ovakvih slučajeva rastao, pojavio se i obrazac zajedničkog delovanje dva odeljenja FSB-a, operativaca tajne službe iz odeljenja za borbu protiv ekstremizma Druge službe FSB-a i stručnjaka za hemijsko oružje.

Foto: Shutterstock

U ranim fazama, mete bi pratili pripadnici Druge službe, dok bi im se stručnjaci Kriminalističkog instituta obično pridružili u poslednjoj fazi operacije, trovanja.

Pored toga, u svakom od slučajeva koje je identifikovao Belingkat, trovanje se dogodilo van Moskve, obično tokom putovanja žrtve u provincijski grad. Nije jasno da li su žrtve trovane na udaljenim lokacijama, jer je na njima agentima ličnim stvarima žrtve u hotelskim sobama bio lakši, a pristup medicinskom lečenju teži.

Belingkat je utvrdio da se vreme putovanja pripadnika ove dve jedinice FSB-a vremenski podudaraju sa putovanjima Dmitrija Bikova, otvorenog kritičara Vladimira Putina.

Oni su ga pratili od maja 2018. do aprila 2019. godine, a sve je kulminiralo na letu za Novosibirsk 12. aprila 2019. godine, kojim je trebalo da Dimitrij dođe na predavanje u Sibir. Dva člana odreda FSB-a pod zaštitnim identitetom boravila su u Novosibirsku zajedno sa Bikovom 13. aprila 2019. godine, a sledećeg jutra krenuli nazad u Moskvu po kartama koje su rezervisali u „poslednjoj minuti“.

Foto:Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Dmitrij Bikov je sutradan odleteo za Ekaterinburg, a sledećeg jutra za Ufu. Pozlilio mu je tokom leta za Ufu. Počeo je nekontrolisano da povraća i izgubio je svest neposredno nakon sletanja . Bio je u komi pet dana, bolujući od onoga što su lekari u početku dijagnostikovali kao cerebralni edem i kritični nivo glukoze u krvi. Priključen je na respirator, a potom lečen antibioticima koji se koriste protiv bakterija.

Uprkos opstrukciji vlasti, Bikov je na prevezen u moskovski neurološki institut na kom je došao k sebi 20. aprila 2019. Tokom naredne nedelje njegovo stanje se popravilo i otpušten je 26. aprila, uprkos tome uzrok njegovog oboljenja neidentifikovan. U početku lekari su verovali da je doživeo moždani udar, ali su kasnije promenili mišljenje i ustanovili dijagnozu „nespecifikovanog oštećenja mozga“ koje je povezano sa dijabetesom tipa 2. Na otpusnoj listi pisalo je da se radi o neidentifikovanom trovanju bakterijskom hranom.

Bikov kaže da su ga lekari hitne pomoći u poverenju rekli kako nisu mogli da pronađu izvor trovanja. Stručnjaci za hemijsko oružje posle dugih istraživanja naveli su kako bi uzrok mogao biti trovanje organo-fosfatima.

Ko je Dmitrij Bikov?

Dmitrij Bikov je poznati ruski pisac, pesnik i novinar. Poznat kao književni kritičar, prosvetitelj i satiričar, često izbacuje satirične pesme u kojima komentariše aktuelne događaje i politički režimu. Bikov je otvoreni kritičar ruske vlade i dva puta je odbijao poziv da se sastane sa Putinom u okviru predsednikovih susreta sa predstavnicima ruske kulturne elite.

Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Redovno učestvuje i suorganizuje antivladine proteste. Na primarnim izborima za opoziciono koordinaciono veće 2012. godine, Bikov bio je drugi po broju glasova posle Alekseja Navaljnog. U 2013. godini Bikov je navodno bio meta škrte operacije kojom je Evgenij Prigožin, biznismen i bliski Putinov saveznik, povezan sa uznemiravanjem opozicionih ličnosti, pokušavao da ga politički diskredituje. Prigožin je smatrao da je Bikov drugi po značaju nakon Navaljnog među opozicionim ličnostima.

Bikov se i ranije protivio ruskoj aneksiji Krima, njenoj intervenciji na istoku Ukrajine i protestvovao zbog zatvaranja ukrajinskog filmskog reditelja Olega Sentsova.

U razgovoru za Belingkatom i Insajderom, Dmitrij Bikov izneo je mišljenje da „motivi Kremlja nisu poznati“ i da je on možda bio „tek jedan sa liste“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram