„Svetozar Marović kvari bilateralne odnose sa Srbijom“

Svet 03. apr. 202113:53 > 15:01
Podeli:
Svetozar Marović Foto:EPA/SASA STANKOVIC

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović ocenio je danas da su odnosi Crne Gore i Srbije u ovom trenutku bratski i komplikovani, dinamični i protivrečni, bolji na nivou građana nego na nivou visoke politike.

Pročutajte još:

Sekulović je u intervjuu kazao da će dinamika odnosa ići u pravcu međusobnog uvažavanja i poštovanja i pune saradnje na zdravim osnovama.

„Crna Gora i Srbija predstavljaju kičmu Balkana, a međusobna isprepletanost odnosa i dubina bliskosti nas obavezuju pred građanima“, rekao je ministar.

Upitan kako ocenjuje to što ni četiri meseca od formiranja nove vlade Crne Gore nije došlo do susreta najviših državnih predstavnika Srbije i Crne Gore, Sekulović je rekao da to nije dobra poruka i da bi do navedenog susreta trebalo što pre da dođe.

„To je u obostranom interesu. Mislim da sa crnogorske strane ta želja postoji i više puta je javno iskazana“, istakao je on.

Na pitanje da li postoje neki uslovi, s obe strane, koje bi trebalo ispuniti da bi došlo do susreta premijera Zdravka Krivokapića i Ane Brnabić, Sekulović je rekao da ako postoji iskrena, obostrana volja, nema te prepreke koja se može isprečiti da do susreta dođe.

Upitan da li je on dobio poziv od svog kolege Aleksandra Vulina da poseti MUP Srbije, ministar je kazao da poziv nije dobio, ali da bi se na eventualni poziv sa zadovoljstvom odazvao.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje to što vlasti u Srbiji odbijaju da po raspisanoj poternici isporuče Crnoj Gori Sveta Marovića, Sekulović je naglasio da je slučaj Marović negativan primer saradnje Srbije i Crne Gore.

„Slučaj Marović je nešto što opterećuje bilateralne odnose, kao i ozbiljnost naše posvećenosti evropskim integracijama. Bez ove saradnje ne možemo postati dio porodice razvijenih evropskih zemalja“, istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Pročitajte i:

Upitan da li se u Crnoj Gori nalaze osobe koje Srbija traži zbog organizovanog kriminala ili drugih krivičnih dela, Sekulović je kazao da nadležni državni organi postupaju po svim međunarodnim potjernicama u odnosu na lica za koja postoje zakonski uslovi za njihovo lišenje slobode, u cilju izručenja.

„Odsek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol, Europol, Sirene, trenutno nema zaprimljenih informacija od Republike Srbije za međunarodno traženim licima, koje ukazuju da se u Crnoj Gori nalaze njihova tražena lica, za koja postoje uslovi za izručenje, i koja se potražuju za dela iz oblasti organizovanog kriminala“, rekao je ministar.

Dodao je da MUP Crne Gore trenutno ima aktivnu jednu operativnu aktivnost u odnosu na lice koje potražuje Srbija za krivično delo ubistva u pokušaju, gde su provere u toku.

„Da li se na teritoriji Crne Gore nalaze lica koja se potražuju u Srbiji na nacionalnom nivou, bez postojanja međunarodne poternice, o tome nemamo precizne podatke, jer nemamo uvid u nacionalne baze podataka traženih lica u Republici Srbiji, pri čemu postojanje nacionalne poternice ne stvara zakonski osnov za lišenje slobode radi izručenja“, objasnio je Sekulović.

Naveo je da ukoliko se navedena situacija utvrdi, Nacionalni centralni biro (NCB) Interpol Podgorica, predlaze NCB-u odnosne države hitno raspisivanje međunarodne poternice radi našeg daljeg postupanja.

„Što se tiče crnogorskih državljana koje potražuje Srbija, a nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, jer ne potpadaju pod odredbe bilateralnog ugovora o izručenju, takva lica na teritoriji Crne Gore postoje. U ovakvim slučajevima, Odsek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju obaveštava nadležno tužilaštvo o postojanju međunarodne poternice za našim državljanima, kao i nadležni NCB Interpol i iste upoznajemo sa mogućnošću ustupanja krivičnog gonjenja ili izvršenja presude našim pravosudnim organima, kada su za to ispunjeni zakonski uslovi“, kazao je Sekulović.

Upitan da li će i na koji način Vlada Crne Gore sprovesti borbu protiv organizovanog kriminala, ministar je kazao da je to jedan od osnovnih ciljeva nove vlade i MUP-a.

„Da bi se navedena politika ostvarila potrebno je voditi razboritu i pravičnu kadrovsku politiku i adekvatno usmjeravati finansijska sredstva. Koliko god jedna država bila velika ili mala, ili njen bezbednosni aparat bio jak, savremeni izazovi u pogledu organizovanog i transnacionalnog kriminala mogu biti na zadovoljavajućem nivou rešeni samo ukoliko ste pouzdan međunarodni partner“, naveo je ministar.

Dodao je da od rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, zavisi dobijanje završnih merila za Poglavlje 24 u pristupnim pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

„Bez toga nema daljeg puta ka EU, kao osnovnog spoljnopolitičkog cilja. Samo simbioza navedenih elemenata može dati rezultate“, istakao je on.

Na pitanje da li u Crna Gora ima snage i volje da se država obračuna sa Škaljarskim i Kavačkim klanovima, koji važe za najveće i najorganizovanije kriminalne grupe na Balkanu, Sekulović je rekao da Crna Gora ima kapacitete, ali moraće dodatno i da ih gradi.

Foto: E-Stock/Petar Jovanovic, Milan Lucic

„Tačno je da Crna Gora ima problem s organizovanim kriminalnim grupama. Takođe je tačno da se broj organizovanih kriminalnih grupa smanjuje. Ovo naravno ne treba da nas zavara ili na bilo koji način ulijenji, jer problem i te kako postoji“, naveo je ministar.

Sekulović kaže da sposobnost, odlučnost i posvećenost države da se izbori s organizovanim kriminalnim grupama jeste test njene ozbiljnosti.

„Volja za borbom protiv ove pošasti postoji, ali će se i nadograđivati. Ako država nije jača od organizovanog kriminala, onda je on jači od nje, što u krajnjem znači da ne možemo govoriti o organizovanoj i ozbiljnoj državi“, ocijenio je crnogorski ministar.

Upitan da li su i na koji način Škaljarski i Kavački klanovi bili povezani s predstavnicima prethodne vlasti, Sekulović je kazao da nije nikakva tajna da Crna Gora ima problem koji se odnosi na spregu vlasti i kriminalnih grupa.

„Svi izveštaji sa relevantnih međunarodnih adresa ukazuju na tu činjenicu. Međutim, u konkretnom operativnom smislu iznošenje podataka ove vrste bi pre bilo od pomoći tim strukturama nego doprinos u borbi protiv njihovog delovanja“, naglasio je on.

Foto:Foto: detective-info.com.ua; MUP Srbija

„Na osnovu poslednje procjene teškog i organizovanog kriminala, u Crnoj Gori trenutno deluje 11 organizovanih kriminalnih grupa“,dodao je ministar,

Na pitanje da li i na koji način postoji saradnja između vlasti u Podgorici i Beogradu u borbi protiv organizovanog kriminala, Sekulović je kazao da je međusobna saradnja partnerskih službi koje čine bezbednosni sektor u zemljama Zapadnog Balkana neizostavan element u borbi protiv organizovanog kriminala.

„U kontekstu navedenog, postoji veoma dobra saradnja sa partnerskim službama Republike Srbije koja se manifestuje kroz razmenu informacija, operativne sastanke mešovitih istražnih timova, sprovođenje zajedničkih operativnih aktivnosti, prikupljanje dokaza, identifikaciju, lociranje i procesuiranje počinilaca krivičnih dela i članova organizovanih kriminalnih grupa koji djeluju na regionalnom i transnacionalnom nivou“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar