Seksualno zlostavljala učenice: Suđenje čeka šest godina

Podeli:
Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Vrhovni sud Izraela danas je odbacio žalbu protiv izručenja Malke Leifer, bivše nastavnice tražene u Australiji zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece, čime se otvara put da joj se konačno sudi posle šest godina.

Leifer koja je optužena da je seksualno zlostavljala bivše učenice u jevrejskoj školi u Melburnu se suprotstavlja izručenju iz Izraela od 2014. godine i tvrdi da je nevina, a pravna bitka oko njenog izručenja je dovela do napetosti u odnosima jevrejske države i Australije.

Pročitajte još:

Sudije Vrhovnog suda su rekle da se presudom finalizuje odluka da se osoba koja se žalila može izručiti kako bi joj se sudilo u Australiji.

Ministar pravde Izraela Avi Nisenkorn je pohvalio odluku suda, najavivši da će odmah potpisati naredbu za izručenje.

Kritičari, uključujući i osobe koje tvrde da ih je nastavnica zlostavljala, optužili su izraelske vlasti da odugovlače sudski proces i u septembru je jerusalimski sud odobrio izručenje u Australiju, pošto je najviši sud u zemlji podržao presudu da je bivša nastavnica mentalno podobna za sudjenje.

Početkom ove godine izraelski psihijatrijski panel je zaključio da je optužena lagala da je njeno mentalno stanje čini nepodobnom da joj se sudi, posle čega je Ministarstvo pravde Izraela najavilo da će ubrzati njeno izručenje kako bi se suočila sa 74 optužbe za seksualno zlostavljanje dece.

Tri sestre su optužile nastavnicu da ih je zlostavljala dok su pohađale školu za ultraortodoksne Jevreje i rekle da je bilo i drugih žrtava.

AP je naveo imena sestara iako obično to ne čini, ali one su javno govorile o optužbama protiv Malke Leifer koje su počele da izbijaju na videlo 2008. godine.

Leifer koja je rodjena u Izraelu, napustila je školu i vratila se u svoju domovinu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar