Seizmolozi: U Hrvatskoj 66 zemljotresa za 58 sati

Svet 30. dec. 202017:50
Podeli:
Petrinja nakon zemljotresa Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj se u poslednjih 58 sati osetilo 66 potresa, saopštio je Evropsko mediteranski seizmološki centar. rano jutros Hrvatsku su pogodila dva snažna zemljotresa u roku od deset minuta, jedan jačine 4,9 rihtera i drugi 4,6, prenosi EMSC. Šefica Seizmološke službe Hrvatske Ines Ivančić gostujući na Hrvatskom radiju upozorila je da će se tlo i dalje tresti i da će, najverovatnije, biti i jačih potresa.

Kako napominje Index, u taj broj ulaze samo potresi koji su se osetili.

Na području Hrvatske bilo je i više potresa, ali se nisu svi osetili, dodaje Index.

Poslednji potres koji je EMSC detektovao bio je 23 kilometara južno od Zagreba, jačine 1,9 stepeni Rihterove skale, navodi se na Tviter nalogu tog centra.

Podsetimo, rano jutros Hrvatsku su pogodila dva snažna zemljotresa u roku od deset minuta, jedan jačine 4,9 rihtera i drugi 4,6, prenosi EMSC.

Zemljotres jačine 4,9 Rihtera pogodio je rano jutros u 6.16. sati Hrvatsku, a kako prenosi EMSC, epicentar potresa je udaljen 18 kilometara zapadno od Siska. Deset minuta kasnije zabeleženo je novo podrhtavanje tla, jačine 4,6 Rihtera, čiji epicentar se nalazi 46 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Šefica Seizmološke službe Hrvatske Ines Ivančić gostujući na Hrvatskom upozorila je da će se tlo i dalje tresti.

“Dugo će se tlo tresti. Zemljotres u utorak je bio razarajući i sa velikom sigurnošću će ga pratiti velika serija zemljotresa, među kojima će sigurno biti i jačih”, kazala je Ivančić, dodajući da će slabiji potresi imati uticaja na objekte u  Petrinju i Sisku koji su oštećeni u prethodnog dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar