Šefica Evropske komisije prihvatila ostavku komesara Hogana

Svet 27. avg. 202012:30 > 12:30
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da poštuje odluku o ostavci komesara za trgovinu, Irca Fila Hogana zahvaljujući mu na "neumornom i uspešnom" radu kao komesar i član kolegijuma komesara, u sadašnjem mandatu kao i u prethodnom kada je bio komesar za poljoprivredu.

U kratkoj izjavi u sedištu Komisije, ona je rekla da je razgovarala sa Hoganom o njegovim kretanjima u Irskoj posle informacija koje su se pojavile oko poštovanja smernica za javno zdravlje u Irskoj i ukazala da u sadašnjim okolnostima očekuje članove EK da budu posebno pažljivi po pitanju poštovanja propisa uvedenih zbog koronavirusa.

„U sadašnjim okolnostima kada se Evropa bori da smanji širenje krona virusa i Evropljani prave žrtve i prihvataju bolne restrikcije očekujem od članova kolegijuma da budu posebno obazrivi oko poštovanja primenljivih nacionalnih ili regionalnih pravila ili preporuka“, rekla je ona.

Evropski komesar za trgovinu Hogan podneo je kasno sinoć ostavku posle kritika zbog nedavnog putovanja kući u Irsku kada se smatra da je prekršio lokalne propise oko korona virusa.

Fon der Lajen je rekla da sada Irska vlada treba da predloži odgovarajuće kandidate irske nacionalnosti za komesara. Poslove komesara za trgovinu će u medjuvremenu obavljati izvršni potpresednik Evropske komisije Valdis Dobrovskis.

Šefica EK je dodala da će u kasnijoj fazi odlučiti o konačnoj dodeli portfelja u kolegijumu komesara.

Komentari

Vaš komentar