Savet za ljudska prava UN pokreće istragu o zločinima u Gazi

Svet 27. maj. 202120:01
Podeli:
Gaza Palestina sukob
Gaza povređeni Foto:EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Savet UN za ljudska prava odlučio je danas o pokretanju međunarodne istrage o zločinima počinjenim tokom jedanaestodnevnog konflikta između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi. „Nema sumnje da Izrael ima pravo da brani svoje stanovnike. Međutim, Palestinci takođe imaju prava. Ista prava“, rekla je Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele i pozvala izraelske vlasti da „odmah prekinu proces iseljavanja palestinskih porodica u skladu sa obavezama Izraela i na osnovu međunarodnog prava“.

Za pokretanje istrage glasale su 24 države, devet je bilo protiv, a 14 uzdržanih, čime je ovo telo UN usvojilo rezoluciju koju su podnele Organizacija za islamsku saradnji i palestinska delegacija pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Rojters.

Rezolucija je usvojena posle celodnevne specijalne sednice.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele rekla je danas ranije da bi izraelski napadi na pojas Gaze mogli biti ratni zločin, naglasivši da nije dobila dokaze da su zgrade koje su bile meta korišćene u vojne svrhe.

Ona je takođe navela da je postavljanje vojne opreme u gusto naseljenim civilnim područjima i izvođenja napada odatle kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

„Nema sumnje da Izrael ima pravo da brani svoje stanovnike. Međutim, Palestinci takođe imaju prava. Ista prava“, rekla je Bačele.

Pozvala je izraelske vlasti da „odmah prekinu proces iseljavanja palestinskih porodica u skladu sa obavezama Izraela i na osnovu međunarodnog prava“.

Pre uspostavljanja prekida vatre u petak prošle nedelje u izraelskim udarima iz vazduha poginulo je 253 Palestinaca među njima 66 dece, a više od 1.900 ljudi je ranjeno tokom 11 dana sukoba od 10. maja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Foto:REUTERS/Mohammed Salem

U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Ovo je četvrti po redu rat između Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze od 2008. godine.

Foto:REUTERS/Mohammed Salem

Počeo je raketiranjem Izraela iz Gaze u znak solidarnosti sa stotinama Palestinaca ranjenim u višednevnim sukobima sa izraelskom policijom ispred džamije Al Aksa i u istočnom Jerusalimu.

Palestinci su protestovali između ostalog zbog pretnje proterivanjem palestinskih porodica iz tog dela Jerusalima da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar