Savet ne donosi odluku o nazivima ulica u Beranama

Svet 05. feb. 202120:20
Podeli:
Foto: Shutterstock

Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane pozvao je danas medije da se ne bave netačnim informacijama i predlozima koji nisu ušli u zvaničnu proceduru, a reč je o informaciji da će jedna ulica u tom gradu biti nazvana po haškom optuženiku, generalu Ratku Mladiću. Iz Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane, prenosi portal RTCG, poručuju da Savet ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja.

Iako je ranije danas predsednik beranske opštine Dragoslav Šćekić izjavio da takav predlog neće imati njegovu podršku, kao i da nema uporište u zakonu, mogućnost da bi jedna ulica u tom gradu mogla da bude nazvana po generalu Mladiću uznemirila je crnogorsku i javnost u BiH i izazvala reakcije svih stranaka i pojedinaca – opozicije i pozicije.

Reagovala je čak i Evropska komisija porukom da je „veličanje ratnih zločina u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima i da EU očekuje od političkih lidera da poštuju žrtve prošlih konflikata“.

U danu kada je Apelacioni sud u Crnoj Gori doneo odluku da poništi presude u predmetu tzv. „državni udar“ u kojem su u montiranom političkom procesu na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni državljani Srbije, Rusije i Crne Gore, informacija da bi Mladić mogao da dobije ulicu u Beranu je izazvala najviše reakcija.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Opštine Berane, prenosi portal RTCG, poručuju da Savet ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja.

„Povodom netačnih napisa o davanju naziva ulica u Beranama, a radi tačnog i preciznog informisanja javnosti, koristimo priliku da saopštimo da Savet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade….“, stoji u saopštenju Opštine Berane.

Navode da su zakonske odredbe za davanje imena naselja ili ulica jasne i precizne, i čudi ih da je Savet i razmatrao pojedine predloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke.

“Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još nisu ušli u zvaničnu proceduru”, poručili su iz beranske opštine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar