Saudijska heroina i feministkinja puštena iz zatvora

Svet 10. feb. 202118:39
Podeli:
Foto: Marieke Wijntjes/Handout via REUTERS

Istaknuta saudijska aktivistkinja za ženska prava Lužein el Hatlul, koja je osuđena na pet godina i osam meseci zatvora zbog terorizma, puštena je danas na slobodu, saopštila je njena sestra.

Hatlul, najpoznatija aktivistkinja i feministkinja u Saudijskoj Arabiji, danas je oslobođena nakon što je provela tri godine u zatvoru.

Ona je uhapšena u maju 2018. godine i osuđena u decembru na pet godina i osam meseci zatvora. Stručnjaci Ujedinjenih Nacija rekli su tada da su optužbe protiv nje lažne i da joj se sudi nezakonito. Sud joj je izrekao i zabranu putovanja od pet godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Grupe za odbranu ljudskih prava i njena porodica rekli su da je ona u zatvoru izložena zlostavljanju, električnim šokovima, bičevanju i seksualnim napadima. Vlasti Saudijske Arabije su porekle ove optužbe.

Novoizabrani predsednik Amerike Džozef Bajden ranije ovog meseca izjavio je da očekuje da Saudijska Arabija popravi svoj odnos prema zatvorenicima i poštuje njihova prava.

Pre hapšenja, Hatlul se isticala kao otvorena kritičarka vladinih restrikcija prema ženama i nekoliko je puta privođena zbog prkošenja zabrani vožnje.+

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar