Saudijska Arabija udvostručila uvoz nafte iz Rusije

Svet 15. jul 202208:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, udvodstručila je uvoz nafte iz Rusije, zato što Moskva svoju naftu trenutno prodaje uz značajne popuste. U posetu kraljevini danas stiže Predsednik SAD Džozef Bajden.

Prema novinskoj agenciji Rojters, koja se poziva na podatke Refinitiva, u drugom kvartalu 2022. od aprila do juna u Kraljevinu Saudijsku Arabiju je preko ruskih i estonskih luka stiglo 647.000 tona nafte. To odgovara količni nešto većoj od 7000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona, prenosi Dojče vele.

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, a zatim može da proizvodi i izvozi sopstvenu naftu. Na Arapskom poluostrvu je posebno velika količina električne energije neophodna za hlađenje tokom vrelih letnjih meseci – dakle baš sad.

Promena na tržištu

Zbog sankcija, posebno iz Evropske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svetskom tržištu uz značajne popuste. S obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine, neke države odbijaju da kupuju naftu od Rusije.

S druge strane, ogromne ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvoz nafte - tema i tokom Bajdenove posete Saudijskoj Arabiji

Predsednik SAD Džozef Bajden danas popodne (15. juli) stiže u Saudijsku Arabiju, poslednju stanicu svog putovanja po Bliskom istoku.

Očekuje se da će pokušati da ubedi to kraljevstvo da poveća izvoz nafte i time inicira pad cena na svetskom tržištu. Ne samo u EU, već i u SAD, visoke cene goriva su trenutno veliki problem.

Dozef Bajden u Vašingtonu

Bajden je pod ogromnim pritiskom u SAD zbog naglog rasta cena goriva – i to samo četiri meseca pred važne izbore za Kongres.

Bajden odbacuje optužbe da svojim putovanjem u Saudijsku Arabiju - jeftiniju naftu stavlja ispred ljudskih prava.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar