Satelitski snimci pokazali radove na iranskom postrojenju

Svet 18. dec. 202017:43 > 18:16
Podeli:
Foto:TANJUG/Maxar Technologies via AP

Iran je započeo građevinske radove u svom podzemnom nuklearnom postrojenju u Fordu usred tenzija sa SAD zbog svog atomskog programa, pokazuju satelitski snimci. Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama rekla je AP-u da "nijedna iranska nuklearna aktivnost nije tajna" s obzirom na tekuće inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Satelitske fotografije koje je prikupila agencija AP)i objavila 18. decembra pokazuju radove na izgradnji kontroverznog podzemnog nuklearnog postrojenja u selu Fordo u Iranu.

 

Fotografija koja je datirana nedelju pre 18. decembra pokazuje nešto što liči na sveže iskopane temelje za zgradu, sa desetinom stubova koji ulaze u zemlju, i mogu da pruže zaštitu od zemljotresa.

Iako svrha zgrade ostaje nejasna, svaka vrsta radova u Fordu verovatno će izazvati novu zabrinutost pred kraj Trampove administracije pre inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Iran već gradi svoje nuklearno postrojenje u Natanzu nakon misteriozne eksplozije u julu, koju je Teheran opisao kao diverzantski napad.

„Sve promene na ovom mestu pažljivo će se posmatrati kao pokazatelj kuda ide iranski nuklearni program“, rekao je Džefri Luis iz Instituta za međunarodne studije Midlberi koji proučava Iran.

Upitani za komentar, iranska misija pri Ujedinjenim nacijama rekla je AP-u da „nijedna iranska nuklearna aktivnost nije tajna“ s obzirom na tekuće inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Agencija do sada nije javno objavila da li ju je Iran obavestio o bilo kakvoj izgradnji u Fordu.

Novi radovi na bilo kojem nuklearnom postrojenju u Iranu vrlo lako mogu pogoršati međunarodne tenzije jer odlazeća administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nastavlja da vrši pritisak na Teheran zbog nuklearnih programa i aktivnosti u regiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar